Eerstejaars prof Fabio Jakobsen wint Scheldeprijs

Print
Eerstejaars prof Fabio Jakobsen wint Scheldeprijs

Fabio Jakobsen viert zijn zege. Afbeelding: BELGA

Fabio Jakobsen heeft de Scheldeprijs gewonnen. De pas 21-jarige Nederlander van Quick-Step won de sprint van een eerste groep waarin Marcel Kittel ontbrak.

De Duitser, de afgelopen zes jaar vijf keer winnaar in Schoten, was in de finale lek gereden. Ook Dylan Groenewegen kon niet meesprinten. De favoriet van LottoNL-Jumbo was een van de dertig renners die zich niet lieten tegenhouden door neergaande spoorbomen en doorfietsten. De jury haalde hen, met ook de Limburger Roy Curvers en de Franse sprinter Arnaud Démare, uit koers.

Mooiste zege
Jakobsen won eerder dit jaar ook al Nokere Koerse. De coureur uit Heukelum is eerstejaars prof nadat hij overkwam van de opleidingsploeg SEG. "Dit is een erelijst waar je graag opstaat'', zei hij meteen na afloop bij tv-zender Sporza. De Scheldeprijs geldt als het officieuze WK voor sprinters. "Dit is de mooiste overwinning uit mijn carrière.'' Jakobsen hield in de stromende regen de Duitser Pascal Ackermann en de Brit Christopher Lawless achter zich.

Ultiem sprintduel
Vooraf was gerekend op het ultieme sprintduel tussen Kittel en Groenewegen, maar de Amsterdammer was halverwege de koers al uit de wedstrijd verdwenen. Terwijl de spoorbomen sloten, negeerde een groep kort achter het eerste peloton dat signaal. Niet veel later werden zij uit de koers gehaald. Het leverde boze reacties op. "Hier kom ik nooit meer'', mopperde Groenewegen voordat hij in de bus van LottoNL-Jumbo verdween.

Laatste vluchters
De Canadees Antoine Duchesne van Groupama-FdJ en de Brit Owain Doull (Sky) waren de laatste vluchters. Hun poging strandde op 9 kilometer van de streep, waarna een eerste groep renners - zonder pechvogel Kittel - in Schoten sprintte voor de winst en Jakobsen zege nummer 24 voor Quick-Step liet noteren.

"Met al die jongens uit de 'wolfpack' om je heen moet je het wel afmaken", vertelde Jakobsen, doelend op de bijnaam van de ploeg. Als een roedel wolven was Quick-Step, dat zondag met Niki Terpstra nog de winnaar leverde in de Ronde van Vlaanderen, opnieuw koersbepalend en succesvol. "We zitten in een flow. Iedereen gelooft erin.''