Nog geen droog brood te verdienen op de woensdagmarkt

Print
Nog geen droog brood te verdienen op de woensdagmarkt

Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Venlo - De woensdagmarkt op het Nolensplein in Venlo hoopt dat het alsnog lukt te verhuizen naar de zondag. Volgens de kooplui komen sommige standhouders regelmatig niet eens uit de kosten.

Dat het deze woensdag iets beter ging dan normaal, kwam vanwege de paasvakantie in Duitsland.

70 euro
Marktkoopman Kulwindel Gill staat vandaag met zijn kleding op de markt in Venlo. Rond half twee bedraagt zijn dagomzet zo’n 60 á 70 euro. Daarmee is hij net uit de kosten. En dan is dat bedrag vanwege grotere drukte door de paasvakantie in Duitsland vandaag hoger dan normaal.

Er zijn recent ook woensdagen geweest dat hij op het Nolensplein onder de streep geld toelegde. "Mijn vrouw zegt dat ik beter niet kan gaan als ik zo weinig verdien", aldus Gill. De zaterdagmarkt in Venlo draait volgens hem een stuk beter, maar zonder het inkomen van zijn vrouw kan de koopman niet rondkomen. Als de situatie niet verbetert of de woensdagmarkt niet naar de zondag wordt verplaatst, is hij van plan doordeweeks te stoppen.

Mislukte poging
Dat wilde Gill éigenlijk al doen, maar collega’s John Philippen (68) en Dudley Moss (58) haalden hem over toch nog te blijven. De twee leden van de marktcommissie proberen al enige tijd de woensdagmarkt naar de zondag te verplaatsen. Een recente poging mislukte omdat ze in eerste instantie alleen met de huidige standhouders wilden verhuizen.

Volgens de gemeente kan dat niet omdat ook anderen zich voor een plaats moeten kunnen inschrijven. Dat beamen Moss en Philippen nu ook. Ze laten hun voorwaarde vallen en hebben de gemeente recent om een nieuw gesprek gevraagd. Er moet volgens beiden wat gebeuren.

Formule 1-auto
"Want op een woensdag buiten de vakanties kun je met een Formule 1-auto over de markt scheuren", zegt Moss gekscherend. Om de magere woensdagen te compenseren, werkte hij een paar jaar 53 dagen achter elkaar zestien uur per dag op Winterland in Hasselt. Het leverde de verkoper van horloges en sieraden naar eigen zeggen een aantal hartinfarcten op.

Volgens Moss en Philippen is verhuizen naar zondag dé oplossing. "Vroeger was de zondag een no-go", zegt Philippen. "Niemand wilde werken. Mensen kwamen in opstand. Tegenwoordig is het normaal. De gewone middenstand draait goede dagen. Daar kunnen we op meeliften." 

Gesneden koek
Volgens Philippen ligt de magere aanloop op woensdag niet aan het aanbod op de markt: onderbroeken, sigarettenrollers, tassen en de namaakparfum die hij zelf verkoopt. "De gewone middenstand is allemaal gesneden koek. De mensen willen ook plezier en actie. Op de markt krijg je dat."

Mag dat trouwens wel, namaakparfum verkopen? "Merken kunnen geen patent aanvragen voor een geur", aldus Philippen. "Laatst was op tv dat in een flesje van een bekende geur maar voor 5 euro aan ingrediënten zit. Het werd voor 120 euro verkocht. Dát is pas oplichting."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →