Artsen steunen tegenstanders van meer vrachtverkeer

Print
Artsen steunen tegenstanders van meer vrachtverkeer

Afbeelding: De Limburger

Beek - Burgers en milieugroepen die tegen meer vrachtvluchten op Beek zijn krijgen steun. De stichting Verontruste Artsen vraagt met name aandacht voor de effecten op de gezondheid.

Artsen bekennen niet zo makkelijk kleur, velen zijn liever neutraal. Je ziet daarom zelden artsen in de politiek, zegt huisarts Tjeu Klaassen, die praktijk houdt in Oirsbeek. Zelf heeft hij er geen moeite mee een helder standpunt in te nemen: Klaassen is tegen de uitbreiding van het vrachtverkeer op Maastricht-Aachen-Airport.

'Verontrustend'
Samen met zes anderen uit de regionale gezondheidszorg richt hij komende week de stichting Verontruste Artsen op. "Er doen onder meer artsen uit Moorveld, Nuth, Meerssen en Terstraten mee.” De stichting wil dat bij de weging van alle belangen rond het vliegveld in Beek, behalve de economische, milieutechnische en toeristische aspecten, ook naar de gevolgen voor de volksgezondheid wordt gekeken. "Er worden gunstige scenario’s gepresenteerd door provincie en luchthaven, maar de werkelijkheid is verontrustend”, stelt Klaassen.

De in Munstergeleen woonachtige huisarts doelt in eerste instantie op de geluidshinder die door zware vrachtvliegtuigen gaat toenemen in de vorm van hogere geluidspieken. Daarnaast stoot het logge vrachtverkeer meer ultra fijnstof en roet uit, verwacht de stichting.

Dichtbevolkt
Klaassen wijst er vooral op hoe dichtbevolkt de omgeving van de luchthaven is: binnen enkele honderden meters liggen de kernen van Schietecoven, Moorveld en Geverik. Wordt de cirkel rond het vliegveld vergroot naar vier kilometer, dan liggen daar ook nog Beek, Neerbeek, Meerssen, Rothem en Amby binnen. "Nergens in Nederland woont de bevolking zo dicht bij een startbaan voor zwaar verkeer. Volgens richtlijnen van de ICAO (het luchthavenagentschap van de Verenigde Naties) moeten zware vrachtvliegtuigen geweerd worden van vliegvelden in gevoelige regio’s. MAA nodigt ze juist uit."

Kritisch
Verontruste Artsen wil zo veel mogelijk artsen achter zich krijgen en kritische vragen stellen aan autoriteiten, nieuwe colleges en gemeenteraden en ook aan de GGD. Klaassen vindt het tijd voor een bevolkingsonderzoek in het gebied rond het vliegveld. Hij stelt al dat er in de regio opvallend veel ademhalingsklachten voorkomen. De GGD Zuid-Limburg stelt dat de laatste tien jaar geen onderzoek is gedaan naar de relatie tussen gezondheidsklachten en het vliegverkeer in Beek.

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje