Heerlen vervangt gemeentesecretaris Schipperheijn

Emile Roemer, waarnemend burgemeester in Heerlen, noemt het niet doorgaan van de herindeling als reden voor het vertrek van de gemeentesecretaris.© Marcel van Hoorn

De waarnemend gemeentesecretaris van Heerlen Dorthe Schipperheijn wordt vervangen. Dat hebben B en W woensdag bekendgemaakt.

Siebrand Vos

In een memo aan de gemeenteraad laat burgemeester Emile Roemer weten dat het niet doorgaan van de herindeling de reden is. Voor de functie wordt nu een externe interim-gemeentesecretaris gezocht. Schipperheijn gaat verder in haar oude functie, directeur programma’s.

VertrouwenRoemer wil niet reageren op een bericht dat het managementteam het vertrouwen in Schipperheijn zou hebben opgezegd. ‘’De burgemeester doet geen mededelingen over meningen van medewerkers. De aanleiding van het besluit is het niet doorgaan van de herindeling en de om die reden uitgestelde reorganisatie’’, meldt een woordvoerster.

Avatar-bewegingIn het ambtelijk apparaat kwam de positie van Dorthe Schipperheijn afgelopen maand ter discussie te staan. Door berichtgeving in NRC kwam zij landelijk in het nieuws vanwege haar rol in de Avatar-beweging, die aanhang onder topambtenaren geniet. Schipperheijn heeft in deze afsplitsing van Scientology de status van wizard (tovenaar). B en W van Heerlen vonden dit totaal niet relevant en wilden niet reageren op deze publicatie.

Omstreden verkoopHet onlangs openbaar geworden interne juridisch onderzoek naar de omstreden verkoop van het oude CBS-kantoor deed de wenkbrauwen van Heerlense ambtenaren eveneens fronsen. De persoon die leiding geeft aan het gehele ambtelijk apparaat speelde een centrale rol in een kwestie, waarin volgens huisjuristen in strijd met regels van goed bestuur is gehandeld.

Dorthe Schipperheijn werd twee jaar geleden als waarnemer benoemd, toen gemeentesecretaris Carolien Bruls vanwege een conflict moest opstappen.

Schipperheijn heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.