Spoedeisende hulp Zuyderland flink onderbezet

Print
Spoedeisende hulp Zuyderland flink onderbezet

Foto ter illustratie. Afbeelding: Archief ANP

Geleen - Crisissfeer op de spoedeisende hulp (SH) in het Zuyderland-ziekenhuis. Er is zo weinig personeel dat de werkroosters alleen met veel moeite rondkomen.

De personele onderbezetting op de spoedeisende hulp van het Zuyderland- ziekenhuis in Geleen neemt zulke ernstige vormen aan dat huisartsen in de regio vrezen dat de 24 uurspost binnenkort de deuren sluit. In dat geval zijn patiënten uit de Westelijke Mijnstreek voor medische noodhulp aangewezen op het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen. 

Tikkende bom
Volgens diverse huisartsen, die niet met naam genoemd willen worden, legt de problematiek een ‘tikkende bom’ onder de SH. „Terwijl deze voorziening cruciaal is”, benadrukt een van hen. „Het verzorgingsgebied van de SH in Geleen is vergelijkbaar met dat van het AZM in Maastricht. Als die post daar sluit, is de wereld te klein.” 

Hangen en wurgen
Ook voorzitter Kay Liedekerken van de huisartsen in de regio zegt haar zorgen te hebben geuit over de ontwikkelingen. Voorzitter David Jongen van de Raad van Bestuur van Zuyderland bevestigt de hoge personele nood op de SH. „We krijgen de 24/7-dienstroosters nog maar met hangen en wurgen ingevuld. De situatie is alarmerend.” Maar de topman benadrukt dat sluiting van de SH niet aan de orde is. „Dat is niet alleen maatschappelijk en politiek, maar ook binnen onze organisatie onacceptabel. Dat gaat dus niet gebeuren.” 

Griepgolf
Als oorzaak van de nijpende situatie noemt Jongen een complex van factoren, waaronder een chronisch tekort aan SH-verpleegkundigen en de aanhoudende griepgolf. De Zuyderland-top treft daarom noodmaatregelen. Zo worden intensivecareverpleegkundigen ingezet op de SH, worden (extra) uitzendkrachten ingehuurd en wordt SH-personeel op andere afdelingen tijdelijk teruggehaald.

Jongen zegt te verwachten dat de schaarste eind dit jaar afneemt. „Dan is een deel van bijna 40 nieuwe verpleegkundigen klaar met de opleiding. Die willen we zo veel mogelijk binden.” 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →