Lezing gaat in op geschiedenis Universiteit Maastricht

Print
Lezing gaat in op geschiedenis Universiteit Maastricht

Archieffoto. Afbeelding: Harry Heuts

Historicus Annemieke Klein verzorgt maandag 9 april een lezing over de geschiedenis van de Universiteit Maastricht.

De Universiteit Maastricht werd in 1976 opgericht als de Rijksuniversiteit Limburg. Ze werd geacht een bijdrage te leveren aan de vernieuwing van het hoger onderwijs in Nederland door experimentele opleidingen te ontwikkelen, vandaar ‘het Maastrichts experiment’.


Een internationale oriëntatie lag voor de hand – inmiddels komt bijna de helft van de ruim 16.000 studenten niet uit Nederland. Als niet-klassieke universiteit moest ze zich bewijzen binnen het bestaande universitaire bestel. Een flinke opgave, die tegelijkertijd echter ook kansen bood voor groei en eigenheid. Inspiratie voor onderwijskundige vernieuwing werd gezocht in Canada en de Verenigde Staten.


In 2016 – ter gelegenheid van het 40–jarig jubileum – verscheen het boek Het Maastrichts experiment van de hand van dr. Annemieke Klijn. Het boek vertelt de verhalen van de mannen en vrouwen die mee vorm gaven aan de universiteit. Ook in haar lezing zal Annemieke Klijn de geschiedenis van de UM vertellen aan de hand van enkele sleutelfiguren uit de begintijd nog in leven zijn. 


Aan de hand van zestien van deze hoofdrolspelers wordt door de geschiedenis van de Universiteit Maastricht gegaan. Met welke idealen en welke ambities kwamen zij naar de stad? In hoeverre was het mogelijk echt met een schone lei te beginnen? Voor welke uitdagingen kwamen zij te staan bij de groei van de universiteit? Welke strategieën volgden zij of was toeval een dominante factor? En hoe gingen zij om met de spanning tussen het zoeken naar een eigen, vernieuwend profiel en het verlangen naar volwaardige acceptatie door andere universiteiten?


De lezing vindt plaats in Stayokay Maastricht (Maasboulevard 101) van 20.00 tot 22.00 uur. Entree: gratis voor leden van het LGOG. 3 euro voor niet-LGOG-leden.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →