Warm weer op komst, let op teken!

Print

Afbeelding: ANP, Tekenradar

Wie komende week naar buiten gaat, moet oppassen voor teken. Door de hogere temperaturen, loopt de kans op een tekenbeet in Limburg flink op. Daarvoor waarschuwen de Universiteit van Wageningen en het RIVM.

Volgens de Tekenradar worden de teken komende week op veel plekken in Limburg, vooral in het midden en het noorden van de provincie, zeer actief. "Op plekken waar de temperatuur het hoogst is, zijn de teken het actiefst", zegt bioloog Arnold van Vliet van de Universiteit van Wageningen. 


> Meldingen over tekenbeten tussen 29 maart en 4 april

Bewustwording
Van Vliet: "Mensen zijn zich nog niet bewust van teken. Ze denken dat ze er niet zijn, omdat er nog geen blad aan de bomen zit. Maar dat klopt niet. Als de temperatuur hoger dan vijf graden is, kunnen teken al actief worden. Controleer jezelf en je kinderen daarom altijd als je in het groen bent geweest." In bossen en duinen is het risico het grootst. "Maar ook in je eigen tuin moet je alert zijn: een derde van de tekenbeten wordt opgelopen in de tuin."

 
> Verwachte tekenactiviteit voor aanstaande zondag

Advies
Het belangrijkste advies: controleer je kleding en lichaam op de aanwezigheid van teken, als u buiten bent geweest. Een tekenbeet kan besmetting met de ziekte van Lyme tot gevolg hebben. Als na een paar dagen een rode vlek of cirkel op de plaats van de beet zichtbaar wordt, is het verstandig om even langs de huisarts te gaan.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →