Wethouders in spe Echt-Susteren nu al gescreend

Print
Wethouders in spe Echt-Susteren nu al gescreend

Afbeelding: De Limburger

Een integriteitstoets voor iedereen die de ambitie koestert om wethouder te worden. Nog voordat de coalitie is gevormd in Echt-Susteren doet een extern bureau een risicoanalyse van potentiële kandidaten voor een wethouderspost.

Burgemeester Jos Hessels heeft alle partijen benaderd met de vraag wie interesse heeft wethouder te worden. Dus ook partijen die hoogstwaarschijnlijk niet in de coalitie komen. Negen raadsleden staken hun vinger op, ten teken dat zij die functie wel zien zitten. Deze week onderzoekt een extern bureau of zij een mogelijk risico vormen als ze op het pluche zouden zitten. De gemeente wil hiermee voorkomen dat aan het eind van een langdurig formatieproces nog problemen ontstaan rondom individuele kandidaat-wethouders. Ook wil ze de discussie rondom integriteit in de raad aanzwengelen. 

Weerwoord
Volgende week verwacht Hessels de eerste resultaten van het risico-onderzoek. Daarna is er voor de onderzochte politici de mogelijkheid om weerwoord te bieden, waarna er een eindrapport zal worden opgesteld. 

Advies
De conclusie zal, als de kandidaat daar tenminste toestemming voor geeft, worden gedeeld met de burgemeester. Tijdens de openbare raadsvergadering waarin de raad beslist over de benoeming van de wethouders zal hij, als hoeder van de integriteit, zijn advies geven over de kandidaten. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →