Aantal woningen boven miljoen euro naar recordniveau

Print

Kasteel Schaloen in Oud Valkenburg Afbeelding: Harry Heuts

Het aantal koopwoningen van meer dan een miljoen euro is het afgelopen jaar gestegen tot een recordniveau van 42.300. Dat is 35 procent meer dan een jaar eerder. Volgens Funda staan in Limburg nu 68 woningen te koop met een vraagprijs boven een miljoen.

Wederom stijgt het aantal woningen met een waarde van boven de miljoen. Afgelopen jaar weer 35 procent meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van Calcasa, databedrijf voor de vastgoedmarkt.

Tijdens het dieptepunt van de crisis telde Nederland ‘slechts’ 16.000 miljoenenwoningen. De gemiddelde waarde van zo’n optrekje is volgens de berekeningen van Calcasa 1,36 miljoen euro.

Indicatie
In Limburg staan, op de site Funda, 68 woningen te koop met een vraagprijs van boven de miljoen. Dat wil niet zeggen dat ze ook allemaal meer dan een miljoen euro waard zijn. Ook zullen er woningen zijn die niet via deze NVM-site aangeboden worden maar het geeft wel een indicatie.

Van die 68 woningen is er eentje een appartement. Dat ligt aan de Hoge Kanaaldijk in Maastricht en heeft een vraagprijs van 1.295.000 euro.

Zwembad
De miljoenenwoningen staan in zowel dorpen als steden, van Bemelen tot Holset en van Meerlo tot in Weert. Ze hebben een zwembad, paardenstallen, een park als achtertuin of een oprit voor vier auto’s.

Dat deze prijsklasse niet voor iedereen is weggelegd, blijkt uit het feit dat een flink deel van deze woningen langer dan een half jaar te koop staat. Sommige kastelen en landgoederen zelfs al jaren.

Duurste pand dat te koop staat is Kasteel Schaloen in Oud Valkenburg. Voor bijna zes miljoen euro krijg je een echt kasteel met 71 kamers op een eigen eiland.

Wassenaar
De duurste woningen van het land zijn al sinds jaar en dag te vinden in Wassenaar, in 2017 was de Groot Haesebroekseweg daar het duurst met een gemiddelde woningwaarde van 2,48 miljoen euro. Voor dat geld koop je ruim dertig woningen in de goedkoopste straat van Nederland. In de Tholenstraat in Terneuzen was een woning gemiddeld 80.000 euro waard.

In Amsterdam en omstreken staan de meeste huizen met een waarde van minstens zeven cijfers. De Keizersgracht spant de kroon. Van de 1055 koopwoningen op de Keizersgracht zijn er 405 meer dan een miljoen euro waard.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →