Zoekmachine met 3,3 miljoen Nederlandse wachtwoorden online

Print
Zoekmachine met 3,3 miljoen Nederlandse wachtwoorden online

Afbeelding: iStock

De veelbesproken zoekmachine voor wachtwoorden gotcha.pw staat sinds vanmiddag online. Iedereen kan in de zoekmachine controleren of zijn of haar wachtwoord gelekt is. De e-mailadressen en wachtwoorden zijn wel gedeeltelijk afgeschermd, zodat ze voor de eigenaar wel herkenbaar zijn maar niet misbruikt kunnen worden door kwaadwillenden.

De zoekmachine die te vinden is op gotcha.pw heeft al eerder kort online gestaan, maar toen de link uitlekte via journalisten besloot programmeur D0gberry om de zoekfunctie weer uit te schakelen. Hij vreesde voor juridische gevolgen. Die vrees is nu weggenomen.

1,4 miljard
Minstens 1,4 miljard wachtwoorden waarvan minstens 3,3 miljoen Nederlandse staan in de database. Als je die opzoekt in de zoekmachine, krijg je alleen een deel van het e-mailadres en de eerste twee tekens van een wachtwoord te zien.

Privacy
ICT-jurist Arnoud Engelfriet kan geen reden bedenken waarom deze zoekmachine, in haar huidige vorm, de Nederlandse wet overtreedt: "Je moet de privacy waarborgen, en dat is hier het geval omdat slechts de helft van een e-mailadres en twee tekens van het wachtwoord getoond worden. Daarmee is het tevens niet strafbaar: dat zou het pas zijn als gehele wachtwoorden werden getoond. Om het helemaal netjes te doen, moet de werkelijke database wel zo stevig mogelijk dichtgetimmerd zijn en bij voorkeur niet via internet toegankelijk."' Dat kan bijvoorbeeld door alléén de eerste twee tekens van een wachtwoord, en niet het hele wachtwoord, op internet op te slaan.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →