Minder bedrijven in Zuid-Limburg, noorden en midden van de provincie in de lift

Print
Minder bedrijven in Zuid-Limburg, noorden en midden van de provincie in de lift

In het noorden van de provincie kromp het aantal bouwbedrijven met liefst een derde. Afbeelding: iStock

Sinds 2010 is het aantal bedrijven in Zuid-Limburg met 2,1 procent gekrompen, tegen de trend in. Landelijk steeg het aantal ondernemingen juist, gemiddeld met 8 procent.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een vergelijking van het aantal bedrijfsvestigingen met minstens tien werknemers tussen 2010 en 2018. In deze periode zag Noord-Limburg een bescheiden groei met 2,8 procent, terwijl Midden-Limburg de landelijke trend goed kon bijbenen met een groei van 8,4 procent.

Krimp
Zuid-Limburg is een van de weinige regio’s met een ‘bedrijvenkrimp’: in slechts 4 van de 39 Nederlandse regio’s verminderde het aantal bedrijven, met het Gooi en de Vechtstreek als negatieve uitschieter.

In totaal steeg in Nederland het aantal bedrijven met minstens tien medewerkers met 5555 vestigingen naar een totaal van 76.570 ondernemingen. Sterkste stijger is de regio Amsterdam met een plus van bijna 30 procent, gevolgd door de Veluwe, Rijnmond en Zuidoost-Brabant.

Werkgelegenheid
Ofschoon ondernemingen met een minimumomvang van tien arbeidskrachten slechts 5 procent van het totale aantal bedrijven in Nederland (1,6 miljoen) uitmaken, zorgen ze wel voor twee derde van de werkgelegenheid.

Horeca
Groei en krimp lopen afgelopen acht jaar per sector sterk uiteen. Terwijl het aantal horecabedrijven met minstens tien medewerkers landelijk bijna met 50 procent steeg, kromp het aantal bouwbedrijven juist bijna met 20 procent.

In deze provincie onderscheidt Noord-Limburg zich qua horecazaken als de grootste groeier (50 procent). In Zuid-Limburg was de ontwikkeling betrekkelijk zwak met 28 procent meer horecabedrijven dan in 2010.

Bouwbedrijven
In het noorden van de provincie kromp het aantal bouwbedrijven met liefst een derde. In Midden-Limburg kalfde de bouw slechts weinig af, met 5 procent minder bedrijven. Daarmee presteerde deze regio landelijk nog het best.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen