Limburgse gemeenten krijgen extra geld

Print
Limburgse gemeenten krijgen extra geld

Foto ter illustratie Afbeelding: iStock

Goed nieuws voor Limburgse gemeenten. Dankzij extra geld van het Rijk zitten ze de komende jaren ruimer bij kas.

Dit jaar krijgen de Limburgse gemeenten samen ongeveer 15 miljoen euro extra van het Rijk. Volgend jaar komt er nog meer extra geld en in 2019 krijgen ze bij elkaar ruim 70 miljoen extra. In 2022 gaat het om een bedrag van 180 miljoen euro.

Tekorten
Dat heeft SP-gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen (Sociale Zaken) bekendgemaakt. Dat geld kunnen de lokale overheden niet helemaal vrij besteden. Voor een deel zullen de extra miljoenen weer meteen opgaan aan extra uitgaven waarmee ze de komende jaren worden geconfronteerd. "Gemeenten kunnen het geld goed gebruiken om de ontstane tekorten in het sociaal domein in te lopen", aldus Van Rijnsbergen.

Miljoenen
De kleinere plaatsen kunnen dit jaar op enkele tonnen extra rekenen. De Limburgse steden krijgen 1 à 2 miljoen euro meer dan eerder aangekondigd. De komende twee jaar loopt de extra storting van het Rijk verder op. In 2019 krijgen de steden 3 miljoen (Weert) tot 9 miljoen (Maastricht) meer. In 2022 gaat het alles bij elkaar om een bedrag van 180 miljoen. Venlo krijgt dan 18,5 miljoen extra en Sittard-Geleen 16 miljoen.

Financiële problemen
Verschillende gemeenten raakten vorig jaar in grote financiële problemen nadat er tekorten op de zorg aan het licht waren gekomen. Hierdoor hebben bijvoorbeeld Venlo en Sittard-Geleen op het moment een probleem.

Regeerakkoord
De nieuwe bedragen komen voort uit de doorberekening van het Regeerakkoord. Daarin staat dat er dit jaar 100 miljoen extra bestemd is voor alle Nederlandse gemeenten om tekorten in het sociaal domein op te vangen. Vanaf 2019 krijgen gemeenten nog eens 143 miljoen erbij. Maar daar horen ook meer WMO-taken bij. En die kosten extra geld. De cijfers zijn het resultaat van nieuwe afspraken tussen gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk.

Hoeveel de gemeenten de komende jaren meer kwijt zijn en hoeveel ze onder de streep zullen overhouden, zal volgens Van Rijnsbergen de komende maanden duidelijk moeten worden.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen