Partij voor de Dieren én Hoensbroeks Belang buitenspel bij coalitie Heerlen

Print
Partij voor de Dieren én Hoensbroeks Belang buitenspel bij coalitie Heerlen

Afbeelding: De Limburger

Twee winnaars bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in Heerlen, nieuwkomer Partij voor de Dieren (PvdD) en Partij Hoensbroeks Belang maken straks geen deel uit van de nieuw te vormen coalitie.

De besprekingen met de twee partijen zijn donderdagavond beëindigd. Volgens Ron Meyer, die namens grootste partij SP de onderhandelingen leidt, "ontbreekt de chemie met de partijen". Daarbij hadden sommigen volgens Meyer twijfel bij de stabiliteit van het liberaal blok van VVD-D66-Hoensbroeks Belang. "De bezwaren waren zeker niet op de inhoud", zegt Meyer.

Stok
Fractievoorzitter Pascale Plusquin van de PvdD zegt donderdagavond als eerste "uit de bespreking gezet" te zijn van wege de chemie en "omdat sommige partijen van mening waren dat bepaalde voorstellen van onze partij  te ver gingen. Ze hebben een stok gezocht om de hond mee te slaan. We hebben een constructieve bijdrage geleverd op voor ons belangrijke thema’s als (kinder-)armoede en duurzaamheid. Daar is een aantal punten van overgenomen en daar zijn we heel blij mee."

Liberaal blok
Ook met Partij Hoensbroeks Belang, die van twee naar drie zetels ging, ontbrak volgens fractievoorzitter Jan Horssels blijkbaar chemie. "Wij zouden een liberaal blok vormen met VVD en D66. Dit vond men een te grote alliantie. Wij gaan nu in de oppositie verder voor de belangen van Hoensbroek."

De besprekingen gaan vrijdag verder op inhoudelijke thema’s. Meyer: “We zitten nog met 26 van de in totaal 37 zetels aan tafel. Een ruime meerderheid dus."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →