Jurist Ad Lutters (74) informateur in Sittard-Geleen

Print
Jurist Ad Lutters (74) informateur in Sittard-Geleen

Lutters op archiefbeeld. Afbeelding: De Limburger/Rob Oostwegel

Geleen - Jurist en bestuurskundige Ad Lutters (74) gaat aan de slag als nieuwe, externe informateur in Sittard-Geleen.

Lutters, onder meer gewezen gemeentesecretaris van Maastricht en waarnemend burgemeester in Thorn, moet de vorming van een nieuwe raadscoalitie in de fusiestad nader verkennen.

Bestuurscultuur
Acht jaar geleden klaarde hij een soortgelijke klus in Sittard-Geleen, destijds met succes. De zittende informateurs Pieter Meekels en Paul Verjans van het GOB, dankzij de verkiezingswinst van één zetel nu de grootste partij, praatten de gemeenteraad donderdagavond bij over de vorderingen. Duidelijk is dat Lutters in zijn verkennende gesprekken met de twaalf fracties zich met name zal richten  op de bestuurscultuur in de stad, een uiterst gevoelig en beladen thema. De meeste partijen in de raad zijn van oordeel dat een ‘fundamentele cultuuromslag’ dringend gewenst en zelfs noodzakelijk is.

Complex
Politieke insiders bestempelen de coalitievorming in Sittard-Geleen als ‘lastig en bijzonder complex’. Meeste kans van slagen lijkt een lokale regeringsploeg van (minimaal) de oude coalitiepartners GOB (9 zetels) en CDA (8) plus GroenLinks (4), dat een zetel won. Probleem is echter dat laatstgenoemde partij de voorbije vier jaar vanuit de oppositiebankjes zowel stadsbestuur als coalitiefracties te vuur en te zwaard heeft bestreden. Tekenend in dit verband was de opvallende aankondiging donderdagavond dat GroenLinks, DNA, SP en PvdA als ‘vernieuwingsblok’  gaan samenwerken.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →