Maastricht koerst op CDA met zittende coalitie

Print
Maastricht koerst op CDA met zittende coalitie

Afbeelding: iStock

In Maastricht is voldoende draagvlak om te komen tot een coalitie van zes partijen, die bestaat uit verkiezingswinnaar CDA en de zittende coalitiepartijen Seniorenpartij, D66, GroenLinks, VVD en SP.

Tot die conclusie komen de informateurs Rianne Letschert en Wil Rutten in hun rapport, dat vrijdagochtend openbaar is gemaakt. Later op de dag zal CDA-fractievoorzitter Vivianne Heijnen het rapport van een toelichting voorzien ten overstaan van de nieuwe gemeenteraad, die ruim twee weken geleden werd gekozen.

GroenLinks
Het CDA bleek in absolute aantallen de grootste partij in Maastricht te zijn geworden, maar relatief gezien boekte GroenLinks de grootste verkiezingsoverwinning. Om die reden zullen er nu naar alle waarschijnlijk twee formateurs worden aangesteld; één van CDA-huize en één uit het GroenLinks-kamp. "Omdat het belangrijk is om recht te doen aan de verkiezingsuitslag", licht Heijnen toe.

Wie de formateurs zijn, is nog niet duidelijk. Wel is het zo goed als zeker dat als de coalitie inderdaad rondkomt, er in Maastricht geen vijf, maar zes wethouders zullen aantreden.

Lees ook: Na bijna vijftig jaar niet herkozen: het verdriet van een politiek dier

Hertelling
In de Maastrichtse gemeenteraad, die in totaal dertien fracties telt, zijn er nu vier partijen (CDA, GroenLinks, D66 en Seniorenpartij) met vijf zetels. Dat werd duidelijk na hertelling van alle uitgebrachte stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Aanvankelijk werd verondersteld dat het CDA er zes zou krijgen en D66 vier. Mocht de coalitie daadwerkelijk van de grond komen, kan die bogen op 26 van de 39 zetels in de gemeenteraad.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen