Plan voor ‘tienerschool’ in Horst

© iStock

Het onderwijs aanpassen aan het kind. En de keuze voor voortgezet onderwijs uitstellen. Dat kan met een tienerschool of tienercollege, voor 10- tot 14-jarigen. De scholen in Horst werken er al een jaar aan.

Carola de Boer

De basisscholen van Dynamiek Scholengroep, het Citaverde én Dendron College hebben al heel wat voorbereiding achter de rug. Eind van de maand besluiten de besturen of er een aparte ‘school’ komt voor 24 kinderen uit de groepen 7, 8 en de brugklas.

DocentenHet tienercollege heet dan: ‘Sooool 10-14’: Samen Ontdekkend, Onderzoekend, Ontwerpend en Ondernemend Leren. De eerste groep wordt gevestigd bij Dendron, in het aparte gebouw van het Junior College. De kinderen krijgen les of begeleiding van coaches en docenten uit het voortgezet onderwijs en uit het basisonderwijs. "Tenzij er iemand rondloopt die beide diploma’s heeft. Dat zijn we aan het inventariseren", zegt Jos Baggen, bestuurder van Dynamiek.

Lees meer: De tienerschool is in opmars

TabletsDeze groep kinderen gaat gebruikmaken van Snappet, een digitaal, adaptief programma op kleine tablets, voor de vakken Nederlands, wiskunde en Engels. Gym en lezen staan verplicht ingepland. Voor de rest is er veel ruimte voor projecten. Het doel is om deze - geselecteerde - groep kinderen te laten versnellen, verdiepen, vertragen of zaken te laten bestuderen die aansluiten op hun interesses. Zo kan iemand uit groep zeven best met Frans of Duits beginnen, als hij dat leuk vindt. Ook betekent deze onderwijsvorm dat iemand pas in de derde verder gaat in één van de richtingen in het voortgezet onderwijs.

Op padVolgens Dendron-adviseur Dorien Stals gaan de leerlingen ook op pad. "Naar bedrijven, naar de locatie van Citaverde om iets over dieren of planten te leren of binnen Dendron om bijvoorbeeld iets met koken, bouwen of wonen te doen. We willen graag de nieuwsgierigheid die deze jonge leerlingen hebben, vasthouden en prikkelen." Elke leerling heeft een coach, die vooral onderzoekt waar het kind ondersteuning of behoefte aan heeft. In groep acht doet iedereen de verplichte eindtoets.

Hoewel het programma klaar is en de drie begrotingen ook rond zijn, zijn er nog juridische haken en ogen. "Dat zoeken we nu uit. Maar als er te grote beren op de weg zijn, beginnen we er niet aan. We gaan geen risico’s lopen met twijfelachtige experimenten", zegt Baggen. Veel besturen zijn met soortgelijke plannen bezig, zoals in Echt en in Parkstad.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal