Formeren linkse coalitie Venlo is begonnen

Print
Formeren linkse coalitie Venlo is begonnen

Afbeelding: De Limburger

Venlo - EENLokaal, SP, PvdA, 50PLUS en GroenLinks gaan samen verder als linkse coalitie in Venlo. Het formeren is begonnen.

Volgens EENLokaal-voorzitter Ad Roest heerst er bij de partijen grote overeenstemming om daadwerkelijk tot een akkoord te komen. De afgelopen dagen spraken de vijf partijen onder leiding van de onafhankelijke informateur Jan Heijman die in het dagelijks leven wethouder in de gemeente Bladel is voor een lokale partij. "Die informateur is nu formateur geworden", zegt Roest. "Voor het komend weekeinde staan weer gesprekken gepland waarin we gaan bekijken of we ook daadwerkelijk tot een akkoord kunnen komen."

Buitenspel
Dat betekent dat de dominante regeringspartijen uit de afgelopen jaren CDA (dat slechts 117 stemmen minder kreeg dan EENLokaal) en VVD (met 6 zetels de derde partij in Venlo) definitief buitenspel lijken te staan. Ook nieuwkomer PVV, met 4 zetels de grote winnaar van de verkiezingen, staat aan de zijlijn. Van de partijen die nu aan tafel zitten heeft de PvdA (van 1998 tot mei vorig jaar coalitiepartij) recente bestuurlijke ervaring terwijl fusiepartij EENLokaal voor de helft bestaat uit VenLokaal dat de afgelopen vier jaar in de coalitie zat. GroenLinks zat de afgelopen acht jaar in de oppositie terwijl de SP nog nooit meeregeerde in Venlo. 50PLUS is met drie zetels nieuw in de raad.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen