WML stapt naar Raad van State om lozingen Chemelot

Print
WML stapt naar Raad van State om lozingen Chemelot

Afbeelding: iStock

De lozingsvergunningen die het Waterschap Limburg aan chemiebedrijven op Chemelot moet verstrekken, zijn niet streng genoeg, vindt waterleidingbedrijf WML.

 

Het wordt daardoor steeds moeilijker om van Maaswater schoon drinkwater te maken. WML is naar de Raad van State gestapt om een beslissing van de bestuursrechter aan te vechten. Die besliste in oktober dat het Waterschap Limburg te strenge regels voor het lozen van pyrazool had opgelegd aan Sitech, het serviceverlenende bedrijf op chemieterrein Chemelot. De rechtbank bepaalde dat de norm versoepeld moest worden, omdat te veel restricties voor lozingen ten koste gaan van het rendement van de waterzuiveringsinstallatie op Chemelot.

Gevaar
Het Waterschap Limburg is het niet eens met het besluit van de rechtbank en gaat bij de Raad van State in hoger beroep. Het Waterschap voorziet dat bij een versoepeling de drinkwatervoorziening mogelijk in gevaar komt. Maar ook WML stapt naar de Raad van State, omdat er door het Waterschap in de vergunningverlening voor Chemelot en andere industrieën sowieso te weinig rekening wordt gehouden met de drinkwaterbelangen, stelt ­WML- hydroloog Peter van Diepenbeek. "Met ons beroep hopen we op een principiële uitspraak van de Raad van State: we willen ­duidelijkheid of het ­vergunningenstelsel ons in staat stelt ons werk goed te doen. Daar is op dit moment geen ­jurisprudentie over.”

Lees meer: Wereldkampioen water maken heeft het zwaar

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen