'Rijke Amerikaan en zijn vrouw zwegen tegen politie over seks met Ivana Smit'

Print
Geleen - Alexander Johnson en zijn vrouw Luna hebben tegenover de politie in Kuala Lumpur niets verklaard over seks met Ivana Smit. Dat stelt de Britse detective Mark Williams-Thomas.

Afgelopen zondag vertelden de Johnsons in een Britse krant dat zij beiden intiem waren met het Limburgse model in de nacht en ochtend voor haar fatale val. Williams-Thomas zegt dat hij van een bron bij de politie van Kuala Lumpur heeft gehoord dat er in de verklaring niet over seks is gesproken. Ook een bekende van Alexander Johnson stelde tegenover de detective dat er van vrijwillige seks geen sprake was.

Opheldering
Sebas Diekstra, de advocaat van de familie Smit, heeft het Openbaar Ministerie verzocht om opheldering te vragen bij de autoriteiten in Maleisië over wat de Johnsons nu wel of niet verklaard hebben bij de politie.

Lees ook: Opa Ivana woedend: 'Ze wordt afgeschilderd als een escortgirl'

Ivana Smit viel in december na een nacht stappen van het balkon van het appartement van de Johnsons op de 20e verdieping. Ze bleek verschillende soorten drugs in haar bloed te hebben. Haar familie geloofde niet in een ongeluk en huurde de detective in om een eigen onderzoek te doen in Kuala Lumpur. Ook werd het lichaam van Smit in Nederland onderzocht door een forensisch patholoog. 

Het openbaar ministerie begon eind december een oriënterend onderzoek naar de dood van Ivana Smit, mogelijk is er grond om vanuit Nederland een strafrechtelijk onderzoek te beginnen.

Autopsie
Bepalend daarbij is het autopsierapport van de politie in Kuala Lumpur. Bij het Nederlands onderzoek zijn verwondingen gevonden die Ivana voor haar dood had opgelopen. Ook is er mannelijk dna gevonden. Als beide rapporten worden vergeleken moet blijken of het Maleisische onderzoek deugde. 

Lees ook: Onderzoek: 'Dood model Ivana Smit was een misdrijf'

Volgens Fred Agenjo, de oom van Ivana Smit is dat autopsierapport nog steeds niet overgedragen. Het OM wil dat niet bevestigen. "We zijn nog niet zo compleet dat er conclusies kunnen worden getrokken," zegt een woordvoerder van het openbaar ministerie. "Dat heeft te maken met het verkrijgen van informatie. We zijn afhankelijk van andere landen en wij kunnen als verzoekende partij niet het tempo bepalen."

Bewijs
De stroperigheid van het oriënterend onderzoek is voor de familie van het fotomodel bewijs dat wordt geprobeerd om de dood van Ivan in de doofpot te krijgen. Agenjo: "Maar er komt een moment, over een maand of over een jaar, dat ze het niet langer kunnen verkopen om hun rapporten aan het Nederlandse OM te sturen. Zodra alles binnen is, kan een Nederlands rechercheteam ernaar kijken.’’

Campagne
Agenjo denkt dat de verklaring van de Johnsons over de seks onderdeel is van een ‘strategische campagne’ om de aandacht af te leiden. Door Ivana neer te zetten als een drugssnuivend feestbeest wordt de conclusie van de Maleisische politie dat haar dood een ongeluk was aannemelijker.

Lees ook: Honderden mensen wonen uitvaart omgekomen model Ivana Smit bij

De familie Smit krijgt sinds het interview dat de Johnsons aan de Britse krant gaf, karrenvrachten ‘schunnige rotzooi’ over zich heen. "Via e-mail, op sociale media, noem maar op. Ivana wordt neergezet als een partygirl, een seksueel roofdier. Maar zelfs áls dat beeld klopt doet dat niets af aan het feit dat een jonge vrouw van het leven is beroofd."

Drugstest
De Johnsons werden aanvankelijk verdacht van drugsgebruik, ze zouden hetzelfde hebben gebruikt als Ivana, maar die verdenking is tot verbazing van Ivana’s familie verdwenen. Toen Ivana’s ontzielde lichaam werd gevonden werden de Johnsons gehoord en moesten ze een drugstest ondergaan. De uitslag was destijds reden om het stel in voorlopige hechtenis te nemen. "Ze hadden hetzelfde in hun bloed als Ivana. Dat kreeg Ivana’s moeder van een agent te horen. Maar bij een tweede drugstest waren de stoffen op spectaculaire en magische wijze uit hun bloed verdwenen."

Ze worden niet meer verdacht van drugsgebruik of -bezit. "Dat is extra zuur voor ons. We hadden de vage hoop dat ze in ieder geval twee jaar celstraf zouden krijgen voor het drugsgebruik."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen