Ouders hebben moeite iPad-gebruik in de hand te houden

Print
Ouders hebben moeite iPad-gebruik in de hand te houden

Afbeelding: AD/ROBIN UTRECHT

Vier op de tien vaders en moeders vinden het lastig om het tabletgebruik van hun allerkleinste kinderen in de hand te houden. Ze hebben moeite hun kinderen achter de schermen vandaan te krijgen en laten de kleintjes te vaak alleen kijken.

Dat blijkt uit het Iene Miene Media onderzoek onder ouders van 0- tot 6-jarigen dat vrijdag bij de start van de Media Ukkie Dagen verschijnt. De nieuwe media zijn niet meer weg te denken uit het leven van de allerkleinsten. Het afgelopen jaar is het aantal 0- tot 2-jarigen dat tablets gebruikt gestegen naar 57 procent. Een stijging van 7 procent in een jaar tijd.  

Worstelen
Veel vaders en moeders zijn daar niet onverdeeld blij mee en worstelen met de plek die de tablet in het gezin moet hebben. Zestig procent vindt dat 'gewoon' speelgoed beter is dan een beeldscherm. Tegelijkertijd beseffen evenveel ouders dat media onmisbaar zijn voor de toekomst van hun kind. 

Swipen
Vooral moeders maken zich zorgen over de invloed van digitaal speelgoed, hoe lang de kinderen ermee bezig zijn en welke spelletjes of apps geschikt zijn. Vaders denken juist dat hun kinderen al veel op de tablet kunnen en laten ze meer zelf spelen. 

Jonge kinderen kunnen echter minder op de tablet dan hun ouders denken, stellen opvoedexperts. Ze kunnen nep niet van echt onderscheiden, leren alleen iets van de filmpjes of spelletjes als ze praten over wat ze zien en weten niet precies wat ze doen als ze zitten te swipen. Experts stellen dat ouders de kleintjes beter moeten begeleiden.

Naast zitten
Om de vaders en moeders op weg te helpen, lanceert Mediawijzer.net vrijdag het Digi ABCD. Daarin staan tips om het tabletgebruik in gezinnen met jonge kinderen in goede banen te leiden. Het devies luidt: ga er naast zitten, stel vragen, praat met kinderen over wat ze zien. "Natuurlijk hoef je er niet altijd naast te gaan zitten, maar het is belangrijk dat je begrijpt hoe de media bij een kind werken," stelt  pedagoog Krista Okma. Ook is het belangrijk om de kinderen veel te laten herhalen, zelf te leren wanneer ze met de tablet moeten stoppen en een goede balans te vinden tussen digitaal en 'echt' vermaak. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen