Honderden verstofte kunstwerken op zolder oud raadhuis Geleen

Print
Honderden verstofte kunstwerken op zolder oud raadhuis Geleen

Afbeelding: Ermindo Armino

Geleen - Op de zolder van het oude raadhuis van Geleen - dat te koop staat en waarin een horecazaak zou moeten komen - liggen nog zes- à zevenhonderd kunstwerken.

De stichting Museum en Expositie Geleen (MEG), die zich inzet voor behoud van cultureel erfgoed, helpt mee met de inventarisatie ervan. Het blijkt om kunst te gaan die door de voormalige gemeente Geleen is verzameld. Een deel is verkregen via de Beeldende Kunst Regeling, die tot 1987 bestond.

Beschadigd
Na tientallen jaren opslag verkeren de werken in erbarmelijke toestand. Niet alleen zijn ze verstoft, er is ook ruw mee omgesprongen. Werken zijn opgestapeld of tegen elkaar aan gezet op zo’n wijze dat ingelijste stukken zijn beschadigd. Een aquarel van Sittardenaar Max Kreijn is op de grond aangetroffen met waterschade. Ook zou eroverheen gelopen zijn. Op de vraag van De Limburger of de zolder gefotografeerd mag worden, laat de gemeente weten dat dit ‘niet gewenst’ is.

Vanaf 21 april zijn achttien werken afkomstig van de zolder te zien op de pop-up expo Waereldsjtadburgers van de Heemkundevereniging Geleen en De Domijnen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen