Bouw Maanhotel gaat door ondanks geschil met opdrachtgever

Print

Afbeelding: Peter Schols

Op de bouwplaats van het Heerlense stationsgebied Maankwartier is de afgelopen weken een nieuwe verdieping aangelegd van het Maanhotel.

Dat is opmerkelijk, want drie weken geleden plaatste aannemer Jongen een hek rond de bouwplaats van het Maanhotel. Jongen oefent het zogeheten retentierecht uit: totdat een verwachte betaling binnen is, hoeft een aannemer het gebouw niet op te leveren. Sterker, de opdrachtgever, in dit geval Werner Kindermann, mag er niet bijkomen.

Schadebeperkend
"De bouw stoppen kan niet", zegt Ingrid Prins van Volker Wessels, het moederbedrijf van Jongen nu. "Dat we doorbouwen is schadebeperkend. We bouwen onderdelen af. Verder praten we met Kindermann." Deze korte verklaring wil en kan Volker Wessels niet nader toelichten.

Onenigheid
Afgelopen zomer nam aannemer Jongen al eenzelfde maatregel. Volgens bronnen rond het bouwproject was er toen sprake van onenigheid over de manier van betalen: al dan niet bij het gereedkomen van compartimenten van de bouw. Zowel Jongen als Kindermann geldt als geharde onderhandelaar.

Door nu de ruwbouw van het Maanhotel voort te zetten, komt Jongen zijn contractuele verplichtingen tegenover NS Vastgoed na. Het station liep eerder een jaar uitstel op wegens vertraging van het hotelontwerp. Kindermann wilde toen meer kamers. Het station dat in aanbouw is, loopt geen verdere vertraging op. Pro Rail bevestigde gisteren dat het conform plan in augustus 2019 open moet gaan.

2019
Het Maanhotel moet in mei 2019 zijn deuren openen, maakte Achat, de beoogde exploitant, een jaar geleden bekend. Nu reageert de Duitse hotelketen: "Volgende week kunnen we meer zeggen over de contractuele stand van zaken."

Kindermann was donderdag op diverse telefoonnummers niet bereikbaar. In het geval hij helemaal zou afhaken, is het theoretisch mogelijk om het hotelgebouw te veranderen in bijvoorbeeld appartementen.

Woningen
De regels voor woningen zijn echter strenger: er moet dan (dag en nacht) een conciërge komen. Alleen onder die voorwaarde zijn woningen naast/boven het spoor te combineren met treinverkeer dat gevaarlijke stoffen vervoert.

De gemeente Heerlen benadrukt geen partij te zijn in het geschil, maar zegt toe te juichen dat Jongen in het belang van het totale Maankwartier verder bouwt.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen