Afkomst alle zusters birgittinessen in Weert onderzocht

Print
Afkomst alle zusters birgittinessen in Weert onderzocht

Moeder-Abdis Schreurs+ (rechts) en priorin zuster Van Moorsel in 1991 Afbeelding: MGL

Samen met de zusters birgittinessen uit Weert zijn de genealogen Bèr Geelen en Anna van Wegberg-Veugen van historische kring De Aldenborgh op onderzoek gegaan naar de afkomst van alle birgittinessen van het klooster van de Maasstraat in de afgelopen 175 jaar. Zij maakten van al deze zusters kwartierstaten waarin de voorouders en hun herkomst zijn terug te vinden. Dit leidde tot verrassende ontdekkingen.

Alle vondsten worden vanaf komende zondag 8 april en de komende jubileummaanden gepubliceerd op de website van de zusters, en hun Facebook- en Twitter-pagina. Zo krijgen de ‘tante zusters’, die altijd door de Weerter samenleving zijn gedragen, dankzij het 175-jarig jubileum alsnog de aandacht die zij verdiend hebben.

Slotklooster
Er zijn jaren geweest dat menig Weerter familie minstens één ‘tante zuster’ en/of ‘heeroom' in het klooster had. Dit jaar vieren de birgittinessen hun 175-jarig verblijf in (slot)klooster Maria Hart in de Weerter Maasstraat. Ook daar heeft menig ‘tante zuster’ uit de regio Weert gewoond.

Een slotklooster hield vroeger in dat je na intreding zo goed als nooit meer buiten de kloostermuren kwam. Hooguit voor het uitbrengen van een stem tijdens verkiezingen.

Nieuwe tak
Familie mocht op bezoek komen, maar de zusters bleven achter de tralies, het 'slot'. Twaalf jaar geleden kwamen er naast de slotzusters uit alle windstreken birgittinessen van de nieuwe tak van de 'Orde van de Allerheiligste Verlosser', zoals de orde officieel heet. Zij treden meer naar buiten en zijn gestart met een gastenverblijf en het verzorgen van maaltijden en vergadermogelijkheden.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen