Waarom reed een 69-jarige diabetespatiënt zes mensen aan?

Print
Waarom reed een 69-jarige diabetespatiënt zes mensen aan?

Foto van de ravage op het Carboonplein in oktober 2014. Afbeelding: De Limburger/Luc Lodder

Justitie wil de 69-jarige diabetespatiënt Emiel Scheffers, die op 1 oktober 2014 een ernstig ongeval veroorzaakte op het Carboonplein in Kerkrade, alsnog laten vervolgen. De officier van justitie eiste vrijdag een taakstraf van zestig uur plus een rijontzegging van een jaar.

Bij het ongeval raakten zes mensen gewond. Onder de slachtoffers waren een moeder en haar kind. De vrouw werd geschept, toen ze met de kinderwagen over de stoep liep. 

Onvoorzichtig
Justitie vindt ruim drie jaar na dato dat de man alsnog een straf verdient voor onvoorzichtig rijgedrag. De zaak dient nu pas omdat de medische onderzoeken veel tijd in beslag namen.De Officier van Justitie betoogde voor de rechtbank dat Scheffers de macht over het stuur verloor als gevolg van medicijngebruik. Scheffers is diabetespatiënt en raakte onwel tijdens het rijden. Hij heeft in de ogen van justitie een bewust risico genomen.

Onwel
Scheffers zelf houdt er een andere lezing op na. Hij ging naar de super om inkopen te doen. Eenmaal binnen voelde hij zich slecht en is hij weer naar zijn auto gelopen. Toen hij zich weer wat beter voelde is hij weggereden. Na twee bochten werd hij onwel. Wat er daarna is gebeurd, kan hij zich niet meer herinneren.

Getuigen zagen dat de auto tegen een scooterrijder aanreed en op de stoep belandde. Daar werden een 24-jarige moeder en haar eenjarige kind, plus twee voetgangers aangereden. De automobilist raakte zelf ook gewond, doordat zijn wagen met een flinke klap tegen een winkelgevel tot stilstand kwam. 

Hartklachten
Volgens Bjorn Jegers, de advocaat van Emiel Scheffers, legt justitie een nadrukkelijke link naar de suikerziekte van zijn cliënt. Er zou sprake zijn geweest van een hyper of hypo, een te hoge of te lage bloedsuiker. Het Openbaar Ministerie vindt dat Scheffers zijn bloedsuikerspiegel had moeten checken voordat hij de weg op ging, omdat hij zich niet goed voelde.

Bloedpropje
Scheffers ontkent dat een hyper of hypo hem parten heeft gespeeld. "Ik weet hoe het voelt als mijn bloedsuiker te hoog of te laag is. Het gevoel in de supermarkt was anders; heb ik nog niet eerder gehad." Zijn advocaat overlegde vrijdag een brief van een cardioloog, waarin wordt opgemerkt dat er mogelijk een bloedpropje in zijn lichaam omhoog is geschoten als gevolg van trombose in de benen. "Vanwege mogelijke hartklachten heb ik die ochtend een arts geconsulteerd."

De rechtbank doet op 20 april uitspraak.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen