Fortuna zette trainer Oliseh terecht op straat

Print
Fortuna zette trainer Oliseh terecht op straat

Afbeelding: De Limburger/Ermindo Armino

Fortuna Sittard heeft trainer Sunday Oliseh terecht de deur gewezen.

Dat heeft de arbitragecommissie van de KNVB beslist. De club mocht Oliseh op non-actief stellen, maar moet hem wel nog zijn resterende salaris uitbetalen. In totaal heeft de ex-trainer nog recht op een bedrag van 90.000 euro bruto. 

Geschoffeerd
Oliseh werd op 14 februari op straat gezet omdat hij de nodige mensen binnen de club - variërend van kantoorpersoneel tot spelers - zou hebben geschoffeerd. Fortuna wilde het arbeidscontract - dat doorliep tot medio 2019 -  definitief laten ontbinden en stapte daarom naar de arbitragecommissie van de KNVB. Oliseh was het vanzelfsprekend niet eens met die beslissing en beweerde dat hij om een hele andere reden werd weggestuurd. Volgens de Nigeriaanse coach moest hij vertrekken omdat hij weigerde mee te werken aan 'illegale praktijken'.

Verwijten
Oliseh zei na zijn ontslag dat hij 'gewoon' wilde terugkeren bij Fortuna om zijn karwei af te maken. Die eis is volgens de arbitragecommissie onrealistisch, omdat de verhoudingen tussen beide partijen volledig verstoord zijn. De arbitragecommissie concludeert verder dat niet alleen Oliseh, maar ook Fortuna de nodige verwijten te maken zijn. Zo had de club veel eerder moeten optreden tegen het ontoelaatbare gedrag van de trainer. "In het begin heeft Oliseh, wellicht mede door de goede sportieve resultaten die hij boekte, kennelijk te veel vrijheid gekregen van Fortuna Sittard en zich richting derden kunnen manifesteren op een wijze die eigenlijk niet door de beugel kon", staat te lezen in het vonnis.

Volgens de commissie kon de trainer in het begin gewoon zijn gang gaan en hoefde hij aan niemand verantwoording af te leggen. "Het feit dat hij medewerkers (...) schoffeerde, heeft Fortuna Sittard kennelijk maar voor lief genomen."

Verheugd
Isitan Gün, de Turkse clubeigenaar van Fortuna, is 'zeer verheugd' met de uitspraak. "We moeten Oliseh 90.000 euro betalen, maar dat is lang niet zo veel als wanneer we hem op de loonlijst moesten houden", reageert hij. "Aan het eind van deze maand wordt zijn contract definitief ontbonden. Hij spande de zaak aan om in dienst te kunnen blijven, maar dat is hem dus niet gelukt."

De eigenaar zegt zich nu weer te willen focussen op de titelstrijd in de eerste divisie. Nadat Oliseh het veld moest ruimen, werden Claudio Braga en oud-speler Kevin Hofland voor de groep gezet. Zij staan met Fortuna bovenaan in de Jupiler League. Vrijdagavond moet de ploeg op bezoek bij Go Ahead Eagles.