Zeldzame archeologische vondsten in Maaspark Well

Print
Zeldzame archeologische vondsten in Maaspark Well

Maaspark Well waar zestien crematiegraven werden blootgelegd. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Well - Archeologen hebben in Well zestien crematiegraven uit de periode 800 tot 12 voor Christus gevonden. Ze spreken over voor Limburg zeldzame vondsten.

Maaspark Well is onderdeel van het landelijke project Ruimte voor de Rivier. Dat werd gestart na de overstromingen van de Maas in 1993 en 1995. Tussen Well en Ayen komt er een hoogwatergeul. Bij de voorhaven van het Leukermeer worden opvangbekken uitgegraven. In combinatie met verhogingen van dijken moet het Maasdal hooguit nog maar een keer in de 250 jaar overstromen.

Vondsten
Vooruitlopend op het uitbaggeren van het gebied zijn de archeologen aan de slag gegaan. Na vooronderzoek in 2014 en 2015 werden negen te onderzoeken plekken, variërend in grootte van 1 tot 3,5 hectare, aangewezen voor diepgravend onderzoek. De oudste vondsten in een van die gebieden dateren uit de Nieuwe Steentijd (5500-2000 voor Christus).

De archeologen vonden stenen werktuigen, vuursteen en scherven. In de Romeinse tijd (12 voor Christus tot 450 na Christus) werd het wat drukker in het gebied. Dat blijkt uit de vondst van grote boerderijen, aardewerk en schreven. Als bijzonder noemen de archeologen de vondst van een Romeinse waterput. Nooit eerder werd zo’n put zo dicht bij de Maas gevonden.