Fouten bij verzenden jodiumpillen voor kernramp

Print
Fouten bij verzenden jodiumpillen voor kernramp

De kerncentrale in Tihange. Afbeelding: EPA/Julien Warnard

Tientallen en mogelijk honderden kinderen in Noord- en Midden-Limburg hebben nooit de jodiumtabletten ontvangen die hen moet beschermen bij een kernramp.

De pillen zijn vorig jaar door het ministerie van Volksgezondheid verspreid, maar in delen van de gemeenten Beesel, Leudal, Maasgouw en Peel en Maas zijn ze in elk geval nooit bij de gezinnen aangekomen. Hoe of waar het misging, kan het ministerie niet meer achter­halen. Het ministerie van Volks­gezondheid gaat met de Veiligheidsregio Limburg-Noord en de gemeenten in overleg om te kijken of maatregelen nodig zijn.

Straal van 100 kilometer
De tabletten werden vorig jaar oktober verspreid onder 150.000 Limburgse kinderen en jongeren tot 18 jaar die binnen een straal van 100 kilometer van de omstreden kerncentrale in het Belgische Tihange wonen. In Limburg gaat het om kinderen uit alle gemeenten ten zuiden van Horst aan de Maas en Venlo. In de straal van 20 kilometer rond Tihange krijgt iedereen onder de 40 de tabletten. Wie na een kernramp op het juiste moment jodiumtabletten slikt, voorkomt dat radioactief materiaal in de schildklier wordt opgenomen.

Extra doosjes
Volgens het ministerie hebben zich vorig jaar landelijk honderden mensen gemeld die de pillen niet hadden gekregen. Daar zaten opvallend veel gevallen uit Limburg bij. Naar die adressen zijn de tabletten opnieuw verstuurd. Ook na die tweede zending bleven er echter klachten komen van mensen die de tabletten niet hebben gehad.

Op aandringen van de Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft het ministerie 150 extra doosjes gestuurd. Zuid-Limburg kreeg 50 doosjes extra. Volgens ingewijden is dat veel te weinig. De tabletten worden alleen gegeven aan ouders die zich bij de gemeente melden. Veel ouders zijn onwetend en melden zich dus niet. Gebeurt dat wel, dan is de voorraad snel op.