Staatssecretaris wil af van lappendeken aan milieuzones

Print
Staatssecretaris wil af van lappendeken aan milieuzones

Auto met Duitse milieusticker in Maastrichtse binnenstad. Afbeelding: De Limburger/Ermindo Armino

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66, Infrastructuur en Waterstaat) gaat met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en met de veertig grootste gemeenten van het land in gesprek over de harmonisatie van milieuzones.

Ze wil namelijk voorkomen dat er een enorme lappendeken aan regelgeving ontstaat, voor zover dat al niet is gebeurd, als het gaat om het weren van zwaar vervuilend (vracht)verkeer uit binnensteden. Dat heeft ze de Tweede Kamer schriftelijk laten weten.

Afspraken
Nog voor de zomer wil de staatssecretaris concrete afspraken daarover hebben gemaakt, waarbij moet worden aangetekend dat het al dan niet instellen van een milieuzone de bevoegdheid van de gemeente is en blijft.

Juridisch
Van Veldhoven reageert met haar brief aan de Kamer onder meer op het Maastrichtse voornemen om in de binnenstad en aangrenzende wijken waar betaald parkeren geldt een milieuvignet in te voeren, naar Duits voorbeeld. Maastricht zou daarmee de eerste stad in Nederland zijn, hoewel nog moet worden onderzocht of een dergelijk vignet in dit land juridisch überhaupt standhoudt.

Eén systeem
"Er zal één systeem met eenduidige categorieën en borden voor milieuzones moeten worden ingevoerd, zodat automobilisten in elke gemeente de regels snappen", schrijft Van Veldhoven. Ze refereert daarmee ook aan een veelgehoorde klacht vanuit de logistieke wereld: "Naast verschillende gewichts-, lengte- en hoogtebepalingen, hebben steeds meer gemeenten nu ook milieuzones ingevoerd. Als er verschillen zitten in die lokale regimes zitten, wordt het echt onwerkbaar", zegt directeur Machiel van der Kuijl van belangenvereniging Evofenedex.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen