Regels aangepast: stem vakjury LVK wordt belangrijker

Print
Regels aangepast: stem vakjury LVK wordt belangrijker

Het LVK in Kessel. Afbeelding: De Limburger/Jeroen Kuit

De stem van de vakjury gaat tijdens de komende editie van het Limburgs Vastelaoves Leedjes Konkoer (LVK) zwaarder wegen.

Dat valt op te maken uit de reglementswijziging die de Stichting LVK zondag publiceerde op haar website.

Mix
Een onafhankelijke vakjury, voorheen hoofdjury genaamd, zal de ingezonden liedjes tweemaal beoordelen. Hoewel de naam is gewijzigd zal de samenstelling van de vakjury hetzelfde blijven: een mix van jong en oud, man en vrouw uit alle regio’s van de provincie Limburg. Deze jury komt voor de  eerste maal in december in actie, als wordt bepaald welke 60 liedjes doorgaan naar de halve finales. Een geselecteerd aantal leden van diezelfde vakjury zal de deelnemers tijdens de halve finales nogmaals beoordelen.

De punten van de vakjury (de punten van december opgeteld bij de punten van de halve finales) tellen voor 60 procent mee, de stemmen van het volk (de sms’ers) tellen voor 40 procent mee om te bepalen wie naar de finale gaat. De top vijf van de decemberjurering geniet niet langer een beschermde status.

Regio
Verder heeft de Stichting LVK de bepaling aangepast dat elke regio met vijf liedjes in de halve finale vertegenwoordigd moet zijn. Vanaf deze editie worden dat er drie en uiteindelijk twee in de finale.

Uitgesloten
Naar aanleiding van klachten over stemafspraken en –coalities is tevens besloten dat deelnemers die zich daaraan schuldig maken, worden uitgesloten van verdere deelname aan het LVK.

In een eerder stadium maakte de Stichting LVK al bekend de leeftijdsgrens voor deelname aan het LVK op te hogen van 16 naar 18 jaar.