Boomhut Stop Awacs eindigt als brandhout

Print
Boomhut Stop Awacs eindigt als brandhout

De boomhut op archiefbeeld. Afbeelding: De Limburger

Schinveld - De boomhut die eind 2016 in de Schinveldse bossen verrees als protest tegen Awacs is gesloopt. Actiegroep GroenFront heeft hem voor het broedseizoen uit de boomtop gehaald.

Rogier Meijerink van GroenFront staat achter de sloop. "Het hout was verrot, dat ding heeft dik een jaar in weer en wind in de boom gezeten en is alleen nog geschikt als brandhout." Meijerink gaat zich nu weer op andere acties richten. "Maar als ze weer bomen gaan kappen komen we terug. Dus als het meezit zien ze me in Schinveld niet meer."

Museum
Nico Trommelen van vereniging Stop Awacs Overlast heeft de resten van de boomhut voorlopig in de tuin liggen. Hij had gehoopt dat de boomhut een functie zou krijgen bij een volgende actie, of een plekje in een museum. Dat zit er niet in. Defensie wilde de boomhut al eerder laten slopen en drong bij de gemeente aan op handhaving. Dat gebeurde niet.

Uitkijkpost
Kunstenares Yacintha van Zuidam maakte in 2016 een symbolische uitkijkpost om over de Schinveldse bossen te kunnen waken. Dat gebeurde omdat Defensie opnieuw plannen smeedde om bomen te kappen of in te korten. Dat is volgens de Awacsbasis in Geilenkirchen nodig om de vliegroute van de Navo-verkenningstoestellen open te houden. Een aantal bomen zou te hoog zijn, waardoor toestellen problemen kunnen krijgen met opstijgen en landen.

Door de bomen in te korten zou de overlast ook minder worden, omdat vliegtuigen dan minder snel hoeven op te stijgen. Stop Awacs stelt dat de overlast juist toeneemt na kap. Dat was althans de ervaring na de fel omstreden kap van zes hectare bos 2006. 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen