Bij nieuwe coalitie met SP moeten socialisten op zoek naar een nieuwe wethouder

Jack Gerats stopt als wethouder Maastricht

Print
Jack Gerats stopt als wethouder Maastricht

Afbeelding: Laurens Bouvrie

De kans dat de SP ook de komende vier jaar een coalitiegenoot wordt is groot. Maar dat zal wel zonder Jack Gerats zijn. De SP-leider stopt als wethouder.

De meest voor de hand liggende coalitie voor de komende vier jaar verder is de huidige (Senioren Partij Maastricht, SP, D66, Groen Links en VVD) samen met de grootste partij na de gemeenteraadsverkiezingen, CDA. Die conclusie werd afgelopen vrijdag, na de presentatie van de rapportage van de informateurs Rianne Letschert en Wil Rutten, door de meeste betrokkenen getrokken worden. Indien dat inderdaad het geval zal zijn is dat in ieder geval straks een college met de wethouders Gert-Jan Krabbendam (Groen Links), Bert Jongen (D66) en John Aarts (VVD). Eerder al werd duidelijk dat Jim Janssen de ernstig zieke André Willems voor de Senioren Partij Maastricht in het geval van een wethouderspost gaat opvolgen. Vivianne Heijnen – die weliswaar namens de Universiteit Maastricht in Brussel werkt – heeft aangegeven beschikbaar te zijn voor een plaats in het stadsbestuur.  Blijft nog een vraag openstaand. Wie wordt de opvolger van SP-voorman Jack Gerats. Hij liet De Limburger – Maastricht vrijdag  weten dat hij geen tweede termijn aangaat als wethouder.

De 65-jarige Gerats is vrijdagochtend duidelijk. Na de ontbijtsessie met de informateurs en collega lokale politici stelt De Limburger – Maastricht hem de vraag of hij nog een keer vier jaar de SP-wethouder zal zijn. In de stadhuis-wandelgangen wordt de afgelopen weken vaak gezegd dat hij stopt. Een fractieleider meent te weten dat dit niet het geval is. In een artikel in de Volkskrant zou Gerats hebben aangegeven nog een termijn wil doorgaan. “Mij niet bekend”; zegt hij over die laatste opmerking. “Ik ga inderdaad stoppen. Medio mei neem ik officieel afscheid. De datum is al vastgelegd. Maar belangrijker vind ik dat we als SP in de coalitie blijven. En die kans lijkt na de rapportage van de informateurs heel erg groot.” Op de vraag wie zijn opvolger gaat worden wil Gerats logischerwijs nog niet reageren. “Laten we eerst afwachten hoe de exacte samenstelling van de nieuwe coalitie gaat uitzien.”

Jack Gerats heeft de afgelopen vier jaar veel vertrouwen opgebouwd als wethouder. Zowel bij collega wethouders, stafleden in het stadhuis en anderen die regelmatig met de SP- er van doen hebben wordt vooral positief gesproken. Collegiaal en een doorzetter als iets voor elkaar gekregen moet worden zijn veel gehoorde complimenten. Dan lijkt het logisch om nog vier jaar door te gaan. Gerats is evenwel resoluut over zijn besluit. “Ik ben 65 en vooraf heb ik in overleg met mijn vrouw besloten dat ik deze job vier jaar doe en dan het stokje overgeef aan iemand anders. Meer valt over mijn besluit niet te melden. Wel wil ik daarbij opmerken dat ik heus niet stil ga zitten. Ik blijf in de gemeenteraad en in Maastricht is sociaal-maatschappelijk nog een wereld te winnen. Daaraan een steentje bijdragen kan ik ook van buiten het stadhuis.”