Video: Meisje met de parel onder chemische microscoop

Video: Meisje met de parel onder chemische microscoop

Brightlands Afbeelding: Brightlands

In het programma 1op1 van WijLimburg TV staat de mens achter het werk centraal. In een vraaggesprek wordt de kijker meegenomen naar het werk van de gast en krijgen we een blik achter de schermen van zijn of haar privéleven.

Ron Heeren is hoogleraar aan de universiteit van Maastricht. Daarnaast is hij mede-directeur van het Maastricht MultiModal Molecular Imaging Institute (M4I) dat gevestigd is op Brightlands Maastricht Health Campus. Heeren werkt al geruime tijd succesvol aan innovatieve moleculaire beeldvormingstechnieken, waaronder de 'massamicroscoop'. Met de massamicroscoop zijn onderzoekers in staat om in een enkel experiment duizenden moleculen direct, snel en gevoelig op cellen en weefselcoupes in kaart te brengen. Deze diagnostische informatie is cruciaal voor personalized medicine, ook wel de gezondheidszorg van de toekomst.

Met de high-tech microscoop kun je bijvoorbeeld razendsnel vaststellen of iemand kanker heeft en of een coating goed op een oppervlak hecht. Maar door een haar van iemand onder de loep te nemen, kun je ook zien of diegene in het (recente) verleden drugs of medicijnen heeft gebruikt.

In 1op1 van WijLimburg TV vertelt Ron Heeren welke grote stappen vooruit de gezondheidszorg maakt en kan maken dankzij deze innovatieve moleculaire beeldvormingstechnieken. Ook wordt M4I af en toe gevraagd voor hele bijzondere opdrachten. Zo heeft Heeren een minuscuul verfschilfertje bij zich van het beroemde schilderij 'Meisje met de parel' van Johannes Vermeer. Het meesterwerk van Johannes Vermeer uit 1665 werd onlangs gerestaureerd. De restauratoren hebben Ron Heeren en zijn team daarbij gevraagd om een verfschilfertje van het schilderij te onderzoeken.

Lees meer op de website van Brightlands