Drugsafval met gierwagen over het land uitgestrooid

Print
Drugsafval met gierwagen over het land uitgestrooid

Afbeelding: iStock

Vier jaar cel voor hennepteelt en een amfetaminelab in Schimmert. En nu moet een man uit Stein ook nog opdraaien voor de sanering van het land waarover hij het drugsafval met de gierwagen uitreed.

Als bomen en struiken sterven, is daar een verklaring voor. Aan de Holswiejeweg in Schimmert was in oktober 2015 de oorzaak snel gevonden: de eigenaar van de varkensboerderij had er chemisch afval geloosd van een drugslaboratorium.

Verboden wapens
De man uit Stein werd opgepakt en in juli 2016 tot vier jaar cel veroordeeld; voor de lozing in het buitengebied, maar ook voor het medeproduceren van amfetamine, voor het bezit van verboden wapens en veertig kilo hennep en een grote lading hennepplanten en stekken.

Niet alleen justitie zat achter hem aan, ook de gemeente Nuth was nog niet met hem klaar. De man werd gesommeerd een bodemonderzoek uit te voeren, een saneringsplan te maken en de vervuilde grond schoon te maken. Terwijl hij daartegen in beroep ging, voerde Nuth de sanering zelf uit om de rekening later bij de man neer te leggen.

Ongegrond
Zijn bezwaar daartegen is vorige week door de Raad van State ongegrond verklaard. Nuth wil niet zeggen hoeveel de sanering heeft gekost. Voor de zomer besluit het college of de kosten van de sanering alsnog op de boer worden verhaald, laat de gemeente weten.

De Steindenaar, die nog steeds vastzit, heeft bij de drugsproductie het afval in de gierkelders laten vloeien. Via een pomp is het over het omliggende land verspreid. Ook heeft hij het chemisch afval met de gierwagen over zijn land uitgereden.

Lozingen
Op de wagen heeft de politie opvallende roestvorming ontdekt, die wordt toegeschreven aan agressieve vloeistof in de tank. Vanuit een andere schuur liep ook nog een slang waarmee rechtstreeks op het land werd geloosd. Alle lozingen hebben geleid tot dode bomen en struiken en verdorde grond.

De varkensboer heeft bij zijn proces aangevoerd dat niet hij verantwoordelijk was voor het drugslab, maar twee drugscriminelen uit Brabant, die hem bedreigden. Een van de twee huurde de garage van de woning van de man in Stein. Daar vond de man na enkele maanden een hennepkwekerij.

Plantage
De Brabanders gaven aan ook op zijn boerderij in Schimmert een plantage te starten. Daar deed de politie in maart 2014 een inval. Na zijn arrestatie en voorlopige vrijlating kreeg hij weer bezoek van de twee. Een zei dat de inval hun een ton had gekost. "Hoe ga je dat oplossen?", vroeg de Brabander. "Als je geen geld hebt, dan gaan we een paar weekjes iets in de schuur doen om dat verlies goed te maken."

De rechtbank stelde in 2016 dat de boer meer had moeten doen: politie inschakelen en de bodemverontreiniging voorkomen. Ook de Raad van State vindt dat hij de verontreiniging had kunnen voorkomen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen