VVD en LVR buiten de boot in Roermond

Print
VVD en LVR buiten de boot in Roermond

Afbeelding: Jeroen Kuit

GroenLinks, CDA, Demokraten Swalmen en D66. Dat zijn de vier partijen die in Roermond een coalitie willen gaan vormen. Dat betekent voorzetting van de huidige coalitie minus twee: de PvdA die bij de verkiezingen geen zetel meer wist te halen. En de VVD, die van drie naar twee zetels ging.

Het feit dat de VVD voor de verkiezingen al naar de LVR lonkte, is de liberalen nu opgebroken. De andere coalitiepartijen vonden de houding van de VVD zowel voor de verkiezingen als tijdens het eerste gesprek over de coalitievorming in de Oranjerie niet getuigen van een overtuigende keuze voor voortzetting van de huidige coalitie, zo meldt informateur en GroenLinks-wethouder Marianne Smitsmans in haar verslag van de eerste gesprekken. Dat verslag werd maandagavond op het stadhuis overhandigd aan de fractievoorzitters van de negen partijen.

Oppositie
De LVR komt daarmee als grootste partij (9 zetels) wederom in de oppositiebankjes terecht. Samen met VVD, Denk, de SPR en de SP. Een partij heeft zich volgens het verslag bereid getoond tot gedoogsteun zonder een wethouder te leveren. Twee andere kleine partijen vonden dat zij niet aan zet waren, maar wilden eventueel wel deelnemen aan een linkse coalitie, onder de voorwaarde dat ze een (parttime) wethouder mochten leveren.    

Van Rey
Roermond krijgt daarmee een coalitie van 17 (mogelijk 18 met gedoogsteun)  van de 31 zetels. Fractievoorzitter Dré Peters van de LVR laat in een reactie weten dat zijn partij vergaande handreikingen heeft gedaan om GroenLinks als grote verkiezingswinnaar tegemoet te komen. “Jos van Rey was bereid uit de weg te treden als hij het struikelblok vormde. Op welke manier hadden we nog niet besproken. Of hij zou uit de LVR zijn gestapt om als eenmansfractie verder te gaan. Of hij had zijn plek afgestaan aan Jan Puper  die bij de verkiezingen uit de boot viel. In elk geval zou hij geen deel hebben uitgemaakt van de nieuwe coalitie.”  

De beoogde vier partners gaan in principe voor een college met vijf wethouders, een minder dan nu het geval is. Dat betekent waarschijnlijk dat GroenLinks twee wethouders gaat leveren.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →