Alle Limburgse hotelplannen opnieuw tegen het licht

Print
Alle Limburgse hotelplannen opnieuw tegen het licht

Hotel Valies in Roermond nadert zijn voltooiing. Afbeelding: John Peters

Alleen voor de allerbeste hotelplannen is in Limburg nog plek. Daar gaat de provincie op toezien. Alle aanvragen die zijn ingediend, worden opnieuw tegen het licht gehouden.

De plannen die bij Limburgse gemeenten zijn ingediend voor ongeveer 3700 nieuwe hotelkamers, worden allemaal door de zeef gehaald. Slechts een klein deel daarvan mag daadwerkelijk worden gebouwd.

Verpaupering
Dat zeggen gedeputeerden Eric Geurts (Toerisme) en Hans Teunissen (Ruimtelijke Ordening) naar aanleiding van het Hotelmarktonderzoek dat onlangs is verschenen. Daaruit blijkt dat de markt zo goed als vol zit. Er is geen behoefte aan de duizenden extra hotelkamers waar op dit moment verspreid over de provincie plannen voor bestaan. Uitvoering ervan leidt slechts tot leegstand en verpaupering van bestaande hotels, zo is de vrees.

Afspraken
De twee gedeputeerden gaan stuk voor stuk met alle gemeenten in gesprek over de problematiek en willen tot harde afspraken komen. "We gaan nu spelregels opstellen met gemeenten. Als ze zich daar niet aan houden en toch de plannen doorzetten, zullen we optreden”, kondigt Teunissen aan. Volgens de gedeputeerden is het nog mogelijk projecten te schrappen, omdat ze op dit moment lang niet allemaal alle procedures doorlopen hebben. Ook kan worden ingegrepen bij hotelplannen die al jaren liggen, maar nog altijd niet ten uitvoer zijn gebracht, meent Teunissen.

Lees ook: Wildgroei hotels nu echt voorbij

Plek
In het onderzoek staat precies beschreven voor welk soort hotels nog plek is in de verschillende Limburgse regio’s. Zo is er in Midden-Limburg nog geen vijfsterrenhotel, terwijl daar met het Roermondse Outletcenter voldoende vraag naar is. In de regio Parkstad is juist nog ruimte in het twee- en driesterrensegment. In Noord-Limburg liggen kansen voor hotels op bestaande bungalowparken. Die combinatie is op andere plekken erg populair.

Tegelijkertijd gaat de aandacht uit naar hotels die in zwaar weer verkeren. Zij krijgen hulp bij de bedrijfsvoering of juist bij de sluiting van hun zaak, zodat er plek vrijkomt voor nieuwe accommodaties.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje