Hondenuitlater zwaar mishandeld: cel geëist tegen broers

Print
Hondenuitlater zwaar mishandeld: cel geëist tegen broers

Ter illustratie. Afbeelding: iStock

Vanwege een mishandeling van een man die zijn hond uitliet tijdens nieuwjaarsnacht, wil het Openbaar Ministerie (OM) de broers Joeri en Mikey W. (19 en 20) uit Echt voor 16 maanden de cel in hebben.

De twee keerden na het vieren van oud en nieuw met hun vrienden naar huis. Onderweg kwamen ze in confrontatie met een man die zijn hond aan het uitlaten was.

Hij sprak de groep aan op hun baldadigheid. Ze zouden tegen rolluiken slaan. Toen ze werden aangesproken, stapten ze dreigend op de man af, aldus officier van justitie Ineke Meijer. Vervolgens liep het uit de hand.

Zwart
Bij de vechtpartij werd het bij de jongste broer naar eigen zeggen zwart voor de ogen. Getuigen vertelden de rechtbank eerder dat de hondenuitlater zichzelf tevergeefs probeerde te verdedigen. Bij de mishandeling viel hij op de grond en werd hij tegen het hoofd geschopt. "De man werd bloedend aangetroffen en overal op straat lagen plasjes bloed", aldus de rechter.

Vandoor
De broers gingen er vervolgens vandoor. Omstanders schoten te hulp en belden een ambulance, waarmee hij naar het ziekenhuis ging. Daar bleek hij zwaar hersenletsel te hebben opgelopen. Het OM verweet de broers het slachtoffer van het leven te willen beroven en eiste daarom twee jaar celstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

De 19-jarige Joeri - volgens het OM aanstichter van de vechtpartij - verklaarde te zijn gevlucht na het gevecht. Dat werd hem verweten door de officier. Daarbij toonde hij in de rechtszaal ook weinig empathie. Meijer: "Hij heeft alleen aandacht voor zijn eigen zieligheid. Dat is zorgelijk. Het gaat hier om een betrokken burger die jongeren aanspreekt op hun al dan niet vermeende vandalisme."

Empathie
Zijn oudere broer Mikey toonde meer empathie. "Hoewel ik onschuldig ben, vind ik het erg voor het slachtoffer." Meijer geloofde echter niet in zijn onschuld. "Hoewel de rol van Joeri als aanstichter kwalijker is dan die van zijn broer, hebben ze beide geslagen."

De rechter doet over twee weken uitspraak.