Automobilist rijdt fietsers aan: je hoopt dat 't je nooit overkomt

Print
Automobilist rijdt fietsers aan: je hoopt dat 't je nooit overkomt

De kruising waar het ongeluk gebeurde. Afbeelding: Streetview

Swolgen - Tegen Bjorn S. (44) uit Swolgen is een taakstraf van 90 uur geëist voor het veroorzaken van een aanrijding met fietsers.

De officier van justitie houdt hem verantwoordelijk voor het ongeluk, waarbij een van de slachtoffers een hoge dwarslaesie opliep en in een rolstoel belandde.

Volgens haar heeft S. onvoorzichtig en onoplettend gereden. Ze toonde begrip voor de automobilist. "Het is zo’n gebeurtenis waarvan je hoopt dat het je nooit overkomt", zei ze dinsdag tijdens de behandeling van de zaak voor de rechtbank in Roermond.

Ze verweet S. wel dat hij zijn snelheid onvoldoende had gematigd en in botsing kwam met twee fietsers die van rechts kwamen en voorrang hadden. S. had langzamer moeten rijden omdat het zicht bij de kruising Legert-Krienesweg in Swolgen belemmerd werd door een maisveld en de stijl van zijn raam.

Mooie dag
Het ongeluk gebeurde op zondag 10 juli 2016. S. was rond het middaguur op weg naar Ottersum, waar zijn moeder haar 75ste verjaardag vierde. "De zon scheen. Het had zo’n mooie dag moeten worden", vertelde hij. Naar eigen zeggen minderde hij vaart bij de kruising, maar zag hij het groepje wielrenners over het hoofd. De eerste twee botsten tegen zijn auto, die op de kruising tot stilstand was gekomen. "Ik snap niet hoe ik ze heb kunnen missen. Ik ben geen roekeloze rijder. Het is verschrikkelijk."

De officier van justitie waardeerde het dat S. na het ongeluk meteen contact opnam met de slachtoffers, die zwaar lichamelijk letsel opliepen. De slachtoffers verklaarden dat S. geen blaam treft.

Kruising
Annemiek Kok-Verheijde, de advocaat van S., wees erop dat de fietsers niet helemaal vrijuit gingen bij het ongeluk. "Ze hadden voorrang, maar reden met een snelheid van ongeveer 30 kilometer per uur blind de kruising over. Ook zij hadden voorzichtiger moeten zijn."

De rechtbank doet op 24 april uitspraak.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje