Provincie helpt verenigingen met nieuwe privacywet

Print
Provincie helpt verenigingen met nieuwe privacywet

Afbeelding: iStock

Het hangt veel Limburgse verenigingen als een molensteen om de nek: de nieuwe, strenge Europese privacywet die 25 mei ingaat. Bestuursleden die niet precies op papier hebben staan wie wel en niet inzage hebben in persoonsgegevens van leden, kunnen uiteindelijk worden beboet.

Om de verenigingen te helpen hun zaken op orde te krijgen, lanceert de provincie woensdag een speciale website. "Op deze site kun je als vereniging een code aanvragen voor een online stappenplan", zegt gedeputeerde Ger Koopmans. "Je moet er even mee aan de slag, maar uiteindelijk zul je merken dat het invoeren van de privacywet binnen je vereniging wel meevalt."

Steun
De kosten van de site en het stappenplan, 45.000 euro, worden betaald door de provincie. "Zie het als een steun in de rug voor al die culturele, sportieve en zorgverenigingen die behoorlijk wat op zich af zien komen. Mochten clubs nog vragen hebben, dan kunnen ze contact opnemen met het Huis voor de Sport."

Rompslomp
Vooral voor de besturende vrijwilligers van de verenigingen brengt de nieuwe wet de nodige administratieve rompslomp met zich mee. Zij moeten in kaart brengen wie toegang heeft tot privacygevoelige informatie, wie iets mag doen met die gegevens en wie niet. De afspraken moeten zwart op wit staan. Zo moet je straks ook toestemming van alle ouders hebben als je foto’s van jeugdleden wilt publiceren, denk aan teamfoto’s.

Door de wet worden persoonlijke gegevens beter beschermd en krijgen organisaties en bedrijven meer verplichtingen. Ze moeten duidelijk maken welke informatie ze gebruiken en wat ze ermee doen.

 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen