Nieuw festival in Bocholtz rond Romeins verleden

Print
Nieuw festival in Bocholtz rond Romeins verleden

Afbeelding: iStock

Bocholtz - Om het Romeinse verleden van Simpelveld onder de aandacht te brengen, wordt in Bocholtz een Romeinenweek gehouden.

De themaweek, die van 28 april tot en met 6 mei plaatsvindt, staat los van Sempervivetum, het Romeins festival dat om het jaar wordt gehouden.

Bocholtz heeft tal van overblijfselen uit het begin van onze jaartelling. Zo werd in 2003 in het ­bietenveld van een boer een bijzondere archeologische vondst gedaan. Er werd een Romeinse askist aangetroffen die in een houten grafkelder heeft gestaan. Het is de oudste askist van Nederland. Bovendien zijn diverse restanten van nederzettingen aangetroffen en bewaard.

Bezoekers
De Romeinenweek is een initiatief van de ondernemers van Bocholtz. Die willen meer reuring in het dorp en zien de actieweek als een middel om extra bezoekers te trekken. Er staan diverse activiteiten op het programma. Zo is er in het buitengebied van Bocholtz een demonstratie bouwen op de manier zoals de Romeinen dat in hun tijd hebben gedaan. Verder wordt een tocht per ezel ondernomen.

Picknick
Daarbij worden plekken in Bocholtz en omgeving aangedaan waar de Romeinen gewoond en geleefd hebben. Aan die tocht is ook een picknick verbonden waarbij gerechten gepresenteerd worden die ruim tweeduizend jaar geleden gangbaar waren.

Het is de bedoeling dat tijdens de Romeinse week ook activiteiten worden gehouden rond de Via Belgica, die dwars door Zuid-Limburg liep. Langs deze verbinding hebben archeologen vondsten gedaan.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje