Verschil van mening over Agropark Gulpen-Wittem

Print
Verschil van mening over Agropark Gulpen-Wittem

Afbeelding: YouTube/Gemeente Gulpen-Wittem

Gulpen - De beoogde coalitiepartijen PRO Gulpen-Wittem en Balans verschillen van mening over de invulling van het Agro Leisure Parc (ALP) in Nijswiller.

Maar een splijtzwam wordt het niet, verwacht informateur Marthè Rompen, die maandagavond zijn bevindingen bekendmaakte.

Haalbaarheid
PRO twijfelt aan de haalbaarheid van het agrarisch vrijetijdspark met melkfabriek annex kaasmakerij, een kleine supermarkt met streekproducten en een hotel, inclusief een gemeenschapsruimte voor de bewoners van Nijswiller. Daarvoor wordt de oude lts verbouwd, is de bedoeling.

De gemeenteraad neemt voor de ­zomer een besluit over het plan, waarvoor het bestemmingsplan is gewijzigd. Omwonenden en ondernemers hebben zienswijzen ingediend, meldt een woordvoerster van de gemeente, "zowel positieve als negatieve”.

Concurrentie
Het concept kan volgens PRO leiden tot concurrentie voor toerisme, winkels en initiatieven in andere kernen. Dat moet nader onderzocht worden. Voor de partij weegt verder de mening van omwonenden zwaar, vandaar de roep dat een kleinere opzet bespreekbaar moet zijn. Het gemeenschapshuis dient voorop te staan en niet het ALP, vindt de partij.

Banen
Balans staat anders in de discussie. Deze partij vindt een gemeenschapsvoorziening belangrijk, maar ook de banen die het ALP met zich meebrengt. Bovendien is het plan al verkleind. De komst van een megasupermarkt werd afgeblazen. Daarvoor in de plaats komt een veel kleinere winkel met een vloeroppervlakte van circa 500 vierkante meter.

"ALP is geen thema om géén coalitie te vormen”, zegt fractievoorzitter Jos Last (Balans) in een toelichting. "We wilden het thema besproken hebben met de informateur. Met PRO is afgesproken dat het een vrije kwestie is bij de besluitvorming in de raad.” CDA en Fractie Franssen, die naar de oppositie­banken verhuizen, waarschuwen dat door nieuwe aanpassingen het plan wellicht niet doorgaat en de initiatiefnemers zich zullen terugtrekken. "Dit kan leiden tot een groot ­financieel verlies.”

Centrumplan
PRO en Balans stellen verder de ­uitvoering van het centrumplan in Gulpen ter discussie. De aanpassing van de waterloop van de Gulp vindt PRO niet noodzakelijk. Balans zet ook vraagtekens bij dit deel van het plan. Onduidelijk is of en in hoeverre het project nog aangepast kan worden.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje