Succesvolle 5-daagse Design Sprint voor Consense

Succesvolle 5-daagse Design Sprint voor Consense

Afbeelding: Brightlands

Van 9 tot en met 12 maart vond de allereerste Google Design-sprint plaats op Brightlands Smart Services Campus. Het resultaat van een samenwerking tussen de campus, Connext Lab en Consense Data Exchange. Het leverde waardevolle inzichten op, waarmee Consense aan de slag kan.

Waarom een Design Sprint?

Peter Verkoulen (CEO Brightlands Smart Services Campus) en Jeroen Kraak (Partner bij Connext Lab) kwamen eind 2017 overeen om een ‘Proof of Value’ uit te voeren op de Design Sprint binnen het Brightlands-ecosysteem. De Design Sprints van Connext Lab zijn overigens gebaseerd op de versie zoals bedacht door Google Ventures en Stanford University.

Selecteren van een start-up

Het enige dat daarna nog nodig was, was een veelbelovende start-up. Een start-up die het Brightlands Innovation Factory programma met succes had afgesloten. Die klaar was om de volgende stap op de markt te zetten, maar met een nog openstaande vraag over hoe ze hun product het beste konden presenteren aan de daadwerkelijke gebruikers. Idealiter zou deze start-up de Smart Services Campus verbinden met een van de andere domeinen van Brightlands. Consense Data Exchange paste perfect in dit profiel. Founding partners Marta Giralt en Oskar Person waren meteen enthousiast.

Over Consense Data Exchange

Marta Giralt en Oskar Person van ConSense Data Exchange maakten in 2017 nog deel uit van het winnende team van de Hack4SmartServices Hackathon op de Brightlands Smart Services Campus. Samen met teamlid Laura Thiel richtten zij op basis van het prijswinnende idee ConSense op. Daarmee namen zij deel aan het Brightlands Techruption Programme.

Consense wil de manier waarop Digital Informed Consent kan worden waargenomen door zowel deelnemers en onderzoekers als medisch-ethische commissies veranderen. Hun visie is dat deelnemers de regie hebben over hun eigen gegevens, waarbij blockchain wordt gebruikt om te bepalen wie deze gegevens mag gebruiken en onder welke voorwaarden. Hierdoor kunnen onderzoekers de deelnemers echt informeren over de risico's en voordelen van een bepaald onderzoek. Zoals een van de onderzoekers opmerkte op de laatste dag van de Design Sprint: "Dit is zeer geïnformeerde toestemming!".

Op zoek naar antwoorden

Tijdens de Design Sprint werd een oplossing gezocht voor een probleem dat werd aangedragen door echte patiënten: ‘Deelnemen aan (medisch) onderzoek is een gedoe: voor, tijdens en/of na het onderzoek voel ik me niet voldoende gesteund, geïnformeerd en betrokken.". Het voor de Design Sprint samengestelde team van experts ‘kraakte’ onder begeleiding van Jeroen Kraak ‘de code’ binnen vijf dagen, testte de oplossing met echte gebruikers en leerde van hun feedback.

Resultaten van de Design Sprint

De eerste conclusie die tijdens de ontwerpsprint werd getrokken, is dat het idee van Consense de oplossing bleek te zijn waar mensen die Informed Consent geven op zitten te wachten. Hoe die oplossing eruit zal zien en wanneer deze wordt ingevoerd, kan niet worden verteld: het team ging akkoord met een geheimhoudingsverklaring. Met deze oplossing kan Consense namelijk flinke stappen nemen op de markt.

De tweede conclusie is dat Consense de kloof tussen onderzoekers en deelnemers kan overbruggen. Het gebruik van de blockchain om de datastroom te beveiligen geeft deelnemers de mogelijkheid om de voorwaarden voor gebruik vast te leggen. Dankzij deze methodiek is het niet langer noodzakelijk om grote bedrijven de controle te geven over alle gegevens. Daarnaast kunnen onderzoekers de deelnemers makkelijk bereiken en hoeven zij minder tijd te besteden aan administratieve rompslomp. Zou houden ze meer tijd over voor hun onderzoek.

Lees meer op de website van Brightlands

Meer uit Ondertussen op Brightlands