Twee verdachten van drugsmoord beroepen zich op noodweer

© ANP Xtra

De twee mannen uit Rotterdam die in de cel zitten voor de zogenaamde drugsmoord op Aijoub Haddoumi in Maastricht op 16 augustus 2017, zeggen dat ze het slachtoffer uit noodweer hebben neerschoten.

Jos Emonts

De twee hebben bijna acht maanden gezwegen over de toedracht. Recent hebben ze allebei alsnog een verklaring afgelegd. Dat bleek woensdag tijdens een tussentijdse zitting in de rechtbank in Roermond tegen de 24-jarige hoofdverdachte Z.I. uit Rotterdam. Het Openbaar Ministerie en de politie denken dat hij het fatale schot heeft gelost.

Zomer 2017Aiyoub Haddoumi is in de zomer van 2017 doodgeschoten in een huis tussen de Bosscherweg en de Oude Smeermaasweg in Maastricht. Vermoedelijk was een mislukte deal van een grote partij cocaïne de aanleiding voor de liquidatie.

Handgeschreven briefBehalve de 24-jarige vermeende schutter zit een 20-jarige verdachte uit Rotterdam in de cel. Hij blijkt afgelopen maandag een handgeschreven brief over de toedracht te hebben geschreven. Die verklaring lijkt opvallend omdat ook hij zegt uit noodweer te hebben gehandeld, terwijl hij niet als de schutter wordt gezien.

Nieuw onderzoekNu er onverwacht toch verklaringen van de twee verdachten liggen, moeten politie en justitie nieuw onderzoek gaan instellen. Volgens officier van justitie Wil Peute staan de lezingen van de verdachten haaks op die van andere getuigen.

Door de nieuwe ontwikkelingen is nog niet duidelijk wanneer de rechtbank de zaak inhoudelijk kan behandelen.