Aftellen met kalender naar eeuwfeest schutterij

Print
Aftellen met kalender naar eeuwfeest  schutterij

Afbeelding: Facebook/Schutterij Sint­ Sebastianus

Gronsveld - Over ruim vierhonderd dagen bestaat schutterij Sint­ Sebastianus van Gronsveld vierhonderd jaar. Een scheurkalender helpt bij het aftellen naar dat eeuwfeest.

Het is gelukt, verzucht initiatief­nemer Frans van de Weerdt: "We zijn erin geslaagd om vierhonderd feitjes, weetjes, cijfers en plaatjes van en over onze schutterij bij elkaar te sprokkelen. Zodat we straks daadwerkelijk vierhonderd dagen lang kunnen aftellen naar ons jubileum."

Schutterij Sint-Sebastianus van Gronsveld en Rijckholt is opgericht in 1619. "Dat weten we zeker", zegt Van de Weerdt, "want we hebben de oprichtingsakte van toen nog altijd in ons bezit."

Groots gevierd
Volgend jaar is dat precies vier eeuwen geleden. Dat wordt uiteraard groots gevierd. Om de inwoners op te warmen voor dat feest - "voor zover dat tenminste nodig is", zegt Van de Weerdt, "want de meeste mensen zijn daar al volop mee bezig" - heeft de vereniging iets ludieks bedacht: een scheurkalender met vierhonderd blaadjes.

In de aanloop naar het eeuwfeest leren de inwoners via die kalender elke dag iets over hun schutterij. "Op sommige kalenderblaadjes staat een foto", legt Van de Weerdt uit. "Op andere een krantenknipsel, een limerick over de schutterij of een anekdote."

Koning
Uiteraard worden ook bijzondere data gemarkeerd met een apart kalenderblad. Zoals de verjaardag van de koning. "En dan niet die van Willem-Alexander", legt Van de Weerdt uit, "maar de verjaardag van onze eigen schutterskoning, Dominique Marell."

De scheurkalender eindigt veertien dagen na Pinksteren, als de schutters van Gronsveld en Rijckholt traditioneel hun geweer inleveren bij de wapenmeester. Daarmee is het seizoen voor de schutters definitief voorbij.

Naslagwerk
De schutterij heeft inmiddels al meer dan duizend scheurkalenders verkocht. Veel inwoners schaffen er twee aan, stelt Van de Weerdt tevreden vast: "Eén om dagelijks te gebruiken, en één om ongeschonden in de boekenkast te zetten als naslagwerk voor later."

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen