Museumnacht Maastricht: trigger voor cultuur

Print
Museumnacht Maastricht: trigger voor cultuur

Afbeelding: De Limburger

Twister spelen op de hoofden van beroemde acteurs, clubben in boekwinkel Dominicanen: Maastricht is vrijdagavond de bakermat van kunst en cultuur.

Jongeren stromen massaal de stad in, maar keren ze daarna ook terug voor wat cultuur?

Als je vrijdagavond door Maastricht banjert, op zoek naar kunst en cultuur, heb je grote kans om veel jongeren op de been te zien. Van de vierduizend cultuursnuivers die de organisatie van de Museumnacht verwacht, is het gros jong.

Kanttekening
"We weten dat deze doelgroep door het jaar heen weinig cultureel kapitaal in Maastricht bezoekt", licht Peggy van Sebillen toe. De voorzitter van de organisatie is tevreden dat de Museumnacht populair onder jongeren is, maar maakt daar een opvallende kanttekening bij.

"Uit enquêtes die we de vorige twee edities onder bezoekende jongeren hebben gehouden, bleek dat 35 procent nog nooit in een culturele instelling was geweest. De Museumnacht is voor hen vaak een eerste kennismaking met cultuur. We hopen dat ze hun gezicht wat vaker in musea laten zien."

Positief effect
Dat is volgens Esther Wagemans van het Bonnefanenmuseum terug te zien in de bezoekerscijfers. "We zien wel degelijk een positief effect onder jongere bezoekers in het museum. Dat zijn niet alleen studenten die voor een schoolopdracht hier naartoe komen, maar vooral mensen die uit eigen interesse kunst komen bekijken."

Young Office
De stijging in interesse onder jongeren heeft volgens Wagemans ook te maken met de komst van de jongerenafdeling van het museum: Young Office. "Zij geven een heel andere, vernieuwende dimensie aan kunst en cultuur die aantrekkelijk is voor jongeren. In combinatie met de populariteit van de Museumnacht zorgt dat voor meer jongere bezoekers."

Vrijdag de dertiende
Wat moet en kun je zoal aanschouwen? Van Sebillen waagt zich niet om een favoriet eruit te pikken. "Ik kan als voorzitter natuurlijk niemand apart belichten, iedere locatie is de moeite waard!", antwoordt ze politiek correct. "Iedere bezoeker kan voor zichzelf bepalen wat hij leuk vindt en daar zijn route op afstemmen."

Dat wordt dus strak plannen voor de bezoekers vrijdag. Er doen namelijk dertien verschillende culturele instellingen mee waar kunstenaars en artiesten zich tentoonstellen. Dat aantal is gelijk het thema van dit jaar. "Dertien, het ongeluksgetal dat voor één avond het geluksgetal is", legt Van Sebillen uit.

Stadsbeiaardier
"De dertiende stadsbeiaardier van Maastricht, Frank Steijns, opent de Museumnacht, er zijn dertien art venues door de stad verspreid en de kunstenaars en artiesten hebben zich laten inspireren door de datum van de avond: vrijdag de dertiende."

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen