Kamervoorzitter pakt SP'er Kwint aan: 'Waar is uw jasje?'

Print
Kamervoorzitter pakt SP'er Kwint aan: 'Waar is uw jasje?'

Peter Kwint werd woensdagmiddag terechtgewezen door Kamervoorzitter Arib. Afbeelding: Debat Direct

De voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, heeft SP-Kamerlid Peter Kwint woensdagmiddag stevig aangesproken omdat hij geen colbertje droeg in de plenaire zaal.

De 33-jarige politicus had een T-shirt aan, waardoor ook zijn tatoeages te zien waren. 

Steun
Kwint probeerde tijdens de regeling van werkzaamheden zijn steun uit te spreken voor een debataanvraag van PVV'er Harm Beertema over de staat van het onderwijs, maar verder dan een paar woorden kwam hij niet. "Waar is uw jasje?'', vroeg Arib streng. "Dat vraag ik me al jaren af. Ik heb een hele langzame wasmachine, en een slechte stomerij'', antwoordde Kwint, met wat voorzichtig gelach in de Kamer als gevolg. "Maar een stropdas zou toch kunnen'', vroeg Beertema. Hij noemde Kwint even later de 'stropdasloze meneer.'

Twitter
'Het was dit of een sprint trekken vanuit een afspraak terug naar mijn werkkamer om te laat te zijn voor een debataanvraag op een van mijn belangrijkste onderwerpen: gelijke kansen in het onderwijs. De keuze was snel gemaakt', reageerde Kwint later via Twitter. 

Jasje-dasje
Arib sprak eerder ook al Kamerleden aan omdat ze niet netjes genoeg gekleed zouden zijn. Ze vindt dat Kamerleden er representatief moeten uitzien, hoewel ze niets voelt voor een dresscode. In het Reglement van Orde staan dan ook geen kledingvoorschriften voor Kamerleden. 

Tijdens een debat vorig jaar zei Arib dat burgers geregeld mailtjes sturen waarin zij zich beklagen over het ontbreken van een jasje of te diepe decolletés bij parlementariërs.

Hans Spekman
Kwint is niet de enige die liever niet meedoet aan het 'jasje-dasje'. Zo werd toenmalig PvdA-parlementariër Hans Spekman, bekend om zijn truien en gekreukelde overhemden, er ooit op aangesproken door zijn fractieleider Wouter Bos.