Trump kondigt luchtaanval op Syrië aan

Print
Trump kondigt luchtaanval op Syrië aan

Afbeelding: AFP

Amerika gaat raketten afvuren op Syrië. Dat kondigde president Donald Trump vanmiddag aan op Twitter. Wanneer de aanval plaatsvindt, zegt de president niet.

"Get ready Russia", schrijft Trump. "Ze (de raketten, red.) komen er aan." Volgens Trump zijn de raketten 'nice', nieuw en slim. Met zijn tweet reageert de president op de mededeling van de Russische ambassadeur in Libanon, die zei dat Rusland alle Amerikaanse raketten zal neerhalen.

Trump in zijn tweet: "Jullie zouden geen partners moeten zijn van een Gas Killing Animal, die zijn mensen vermoordt en daarvan geniet." Vermoedelijk doelt hij met die laatste woorden op de Syrische leider Bashar Al-Assad.

Verzinsels
Het Kremlin reageerde op de tweet door te stellen dat slimme raketten richting terroristen moeten vliegen, en niet richting een legale regering. Via de staats-tv stelt de Syrische regering dat de VS verzinsels en leugens gebruikt  als een excuus om Syrisch grondgebied aan te kunnen vallen. 

"We zijn niet verrast door een dergelijk onnadenkende escalatie door een regime als dat van de Verenigde Staten, dat terrorisme in Syrië sponsort", zo citeert persbureau SANA een officiële bron van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

Spanningen
De verwachting is dat een vergeldingsaanval Syrië in vuur en vlam zal zetten en de spanningen in de regio flink zal opvoeren. Trump vindt dat te billijken omdat "het gebruik van chemische wapens niet ongestraft mag blijven". Ook de Russische president Poetin, bondgenoot van Syrië, is daar verantwoordelijk voor, meent Trump. "Iedereen zal een prijs betalen voor deze barbaarse daden. Ook hij."

Het Kremlin blijft erbij dat er geen chemische wapens zijn gebruikt in Douma. Syrië zegt nooit chemische wapens te hebben ingezet. Maar volgens de onafhankelijke onderzoeksgroep Joint Investigative Mechanism gebruikte Syrië in 2015 en 2016 bij drie aanvallen gifgas.

Koude Oorlog
Trump heeft op Twitter inmiddels ook gezegd dat de relatie met de Russen slechter is dan hij ooit geweest, 'en dat is inclusief de Koude Oorlog'. Volgens de Republikeinse president is er daar 'geen reden' voor.

"Rusland heeft ons nodig om hen met hun economie te helpen, iets dat heel makkelijk zou zijn om te doen. Volgens Trump zouden alle landen moeten samenwerken. Stoppen met de wapenwedloop?", schrijft hij tot besluit.

Emotie
Nu de Verenigde Staten af lijken te stevenen op een nieuwe aanval op Syrië, is de vraag wat Trump wil bereiken in het door conflict verscheurde land. "Dit lost de situatie in Syrië niet op. Maar het laat zien dat met Trump niet te spotten valt", zegt Amerika-deskundige Willem Post van Instituut Clingendael.

Trump gaf vorig jaar al groen licht voor een vergelijkbare vergeldingsactie. Toen bestookten de VS een Syrische luchtmachtbasis met tientallen kruisraketten. Het speelt volgens Post een belangrijke rol dat Assad zich ‘ongehoorzaam’ heeft getoond aan Trump. De Syrische leider zou ondanks het eerdere Amerikaanse bombardement nogmaals een chemische aanval hebben uitgevoerd op zijn burgers. "Nu moet de Amerikaanse aanval sterker zijn, want Assad gehoorzaamde niet bij een lichtere aanval."

Extreem taalgebruik
Post benadrukt dat het ‘extreme taalgebruik’ van Trump de afgelopen anderhalf jaar vaak door gematigde daden is gevolgd. Toch is volgens de Nederlander het nodige veranderd in het Witte Huis. Zo zijn gematigde adviseurs vertrokken, terwijl haviken als nationale veiligheidsadviseur John Bolton juist een plek aan tafel hebben gekregen.

Het is dan ook de vraag of de verwachte ingreep in Syrië deel uitmaakt van een langetermijnstrategie van Trump. Post: "Emotie speelt een belangrijke rol voor hem. Zo is hij in de zakenwereld altijd geweest: hij bluft en dreigt. Dat zijn de tactieken van Trump."