Interview met Ross McMahon van MAMBA's

Maastrichts rugbytalent vol ambitie slaat vleugels uit

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

De net 12 jaar geworden Ross McMahon is het eerste Zuid-Limburgse talent dat is toegelaten tot de Rugby Academy Zuid.

Eind 2015 kregen jongeren uit de regio Maastricht de kans om in clubverband te gaan rugbyen. De Maastrichtse Maraboes Rugby Combinatie (M.M.R.C.) richtte ruim twee jaar geleden de MAMBA’s Jeugdrugby Zuid-Limburg op.

Met succes. De jeugdafdeling telt inmiddels meer dan 60 jongens en meisjes die wekelijks actief zijn in deze van oorsprong Engelse sport.  Niet alleen in kwantiteit is er tevredenheid bij bestuursleden en technische staf. In competitieverband wordt goed gepresteerd en  begin 2018 kreeg de net 12 jaar geworden Ross McMahon (wonend in Epen) dat hij als eerste regionale rugbytalent de overstap naar de Rugby Academy Zuid (RAZ) mag maken.

Vanaf begin schooljaar 2018-2019, studeert en traint hij aan het Rodenborch College in Rosmalen. Deze school wordt door Rugby Nederland en NOC*NSF gesteund als topsportopleiding voor de jeugd uit Zuid-Nederland. Fotojournalist Laurens Bouvrie bezocht een training van de MAMBA’s en sprak met Ross McMahon en zijn coach Dannick Ritt. Een gesprek dat borrelde van de ambities.

Vanwaar jouw passie voor rugby?
Ross: “Mijn vader komt uit Ierland en heeft zelf rugby gespeeld. In Ierland is rugby natuurlijk een heel grote sport. Via mijn vader kwam ik al op 6-jarige leeftijd in aanraking met rugby. Ik ben toen begonnen met trainen in Visé. Maar dat was een beetje moeilijk door de Franse taal. Toen ik hoorde dat jeugdrugby in Maastricht werd gestart, ben ik daar direct gaan meetrainen.”

Met gepaste trots vertelt de voor zijn leeftijd stevig uit de kluiten gewassen Ross: “Ik ben één van de spelers die er vanaf de allereerste training bij waren. Gelukkig voor de club maar zeker ook voor mij bleven veel kinderen na de eerste kennismaking terugkomen.  Voor mijzelf wist ik het al. Zij bewezen het net nog een keer. Als het rugbyvirus je eenmaal te pakken heeft, laat het je niet meer los. Vooral omdat je er écht je ei in kwijt kunt. De sport kent zoveel variaties. Van fysiek contact tot snelheid en behendigheid. Geen aanval of verdediging is hetzelfde. Dus ook concentratie en nog meer tactisch inzicht is van groot belang. Rugby is erg sportief: wij klagen niet bij de scheidsrechter en we maken een ‘poortje’ (soort van erehaag na de wedstrijd, red.) voor de tegenstander en zij voor ons, wij klappen voor de tegenstanders.”

Dannick Ritt, medeoprichter van de Mamba’s en sinds de oprichting de coach van Ross, kan alleen maar Ross’ enthousiasme delen en zijn uitleg bevestigen: “Rugby is een prachtsport juist voor jongeren.  Zoals Ross zegt, het spel verveelt nooit. Je ziet het ook in wedstrijden en trainingen. De jongens en de meisjes hebben heel veel lol samen maar zijn tegelijkertijd bloedfanatiek. Zoals bij iedere balsport krijg je als onderdeel van een team ook een onderlinge band. Het is een echte contactsport, dus het gaat er best stevig aan toe. Toch is er door de diversiteit van het spel een plek voor kinderen van alle soorten en maten: de kleinere, wendbare spelers voor het sprintwerk, de grotere en stevigere kids voor het geduw in de scrum en het proberen door de tackles heen te breken. En niet op de laatste plaats met z’n allen slim samenwerken om als een team de tries (5-punters) te scoren. Daarnaast is er het leren doorzetten, het letterlijke ‘vallen en opstaan’. Daar leren de spelers zo veel van!”, vindt Dannick. “Bij rugby leer je letterlijk tegen een stootje kunnen”.

Dat levert je spelenderwijs zelf- en groepsdiscipline op, maar ook onderlinge communicatie, concentratie en respect.  Die elementen nemen de spelers ook mee in hun dagelijkse dingen buiten het veld. Mijn ervaring is dat jonge rugbyers veel zelfvertrouwen opbouwen en in het algemeen  communicatief sterker en sociaal vaardiger worden.

Terug naar Ross McMahon. Hoe kwam je op het idee je op te geven voor de Rugby Academy?
“Vorig jaar werd ik door de Mamba’s geselecteerd voor deelname aan de Rugby Development Dagen (regionaal talentontwikkelingsprogramma, red.) in Breda”, vertelt Ross. “Daar gaven ze een presentatie over de Rugby Academy Zuid en ik zag dat wel zitten. Toen heb ik besloten om aan de selectie mee te doen. Toen ik bericht kreeg dat ik geselecteerd was, heb ik wel even na moeten denken, maar uiteindelijk besloten om ervoor te gaan. Dit is een geweldige kans.”

Hoe gaat je week er straks uitzien, als je eenmaal op de Academy zit?
“Dat gaat wel intensief worden, denk ik. Ik ga een vwo-opleiding volgen aan het Rodenborch College in Rosmalen. Dat is een officiële Topsport Talentschool met een LOOT-status. Dat betekent dat de school sporttalenten de kans biedt hun schoolopleiding te combineren met sport.

Ik ga op maandag naar Rosmalen en we trainen 4 keer per week anderhalf uur bij de RAZ. Ik ga logeren bij een gastgezin en ga dan 2 keer per week ’s avonds trainen bij een rugbyclub in de buurt, waarschijnlijk bij The Dukes in Den Bosch. En daarnaast ga ik natuurlijk ook naar school. Daar houden ze speciaal rekening met onze sportactiviteiten. Op vrijdag kom ik dan weer naar huis en op zaterdag speel ik weer mee in de competitie met de MAMBA’s. Dat vind ik heel erg fijn. Want ik wil een band houden met mijn club en mijn teamvrienden.”
 
Op je 12e al het huis uit, vind je dat niet spannend?
Ross lacht. “Ja, dat is het zeker, maar ik besef ook dat ik een bijzondere kans krijg. Ik heb er natuurlijk lang over nagedacht. Hoop vooral dat ik bij een fijn gastgezin terecht kom. Voor mijn ouders is het natuurlijk ook niet niks, maar ze steunen me enorm. De hele week weg van huis, dat zal in het begin best wennen zijn. Maar ik denk dat juist door de focus op rugby de week wel om zal vliegen. Juist door het rugbyen ben ik ervan overtuigd dat ik op school heel snel nieuwe vrienden ga maken. En ik kom natuurlijk elke vrijdag weer naar huis en ben in de vakanties ook gewoon thuis. 
 
En de toekomst? Als we je over 10 jaar weer spreken, waar ben je dan?
Even denkt Ross in stilte na en besluit zijn ambities niet verborgen te houden. “Zoals mijn ouders weten is mijn grote droom voor Nederland uitkomen op de Olympische spelen.” Ross is los en legt de lat nog een stuk hoger. Zijn Ierse roots maken dat immers mogelijk. “Wie weet lukt het mij zo goed te worden dat ik voor het Ierse team spelen. Maar dat duurt denk ik nog wat langer dan 10 jaar”, zegt hij met een glimlach.

Weliswaar pas 12 jaar beseft het MAMBA’s talent dat nog een lange weg te gaan is en hij eerst in Nederland tot de besten moet gaan horen. De passie heeft hij in ieder geval om alles te doen om zover te komen: “Ik weet zeker dat ik over 10 jaar nog steeds rugby speel, en hopelijk zit ik dan op topniveau. Ereklasse in Nederland bijvoorbeeld, gecombineerd met studeren ergens in het land.
In ieder geval hoop ik dat we met zijn allen het spelniveau in Nederland verder kunnen verhogen. En dat er daardoor nog meer kinderen gaan beginnen met deze fantastische sport! Bij de MAMBA’s is er altijd plek voor nieuwe spelers.”
 
Dannick Ritt luistert vol aandacht naar zijn pupil en zegt trots te zijn op zijn speler: “Uiteraard is het fantastisch dat een speler uit onze jeugd deze stap kan en wil maken. En onderschat daarbij de factor ‘willen’ niet! Want het is nogal wat, op deze leeftijd vanuit Zuid-Limburg naar Rosmalen verkassen. Ik zie in al onze teams nog een aantal talenten met een hoop potentie, maar dan komt ook de vraag wie deze stap echt durft te zetten.” Ritt lacht: “En dan ook nog het thuisfront mee heeft. Want dat speelt bij sporters op deze leeftijd begrijpelijkerwijs ook een grote rol.”
 
Volgens de jeugdcoach zit er in regionale opleiding nog ruimte voor verbetering. “We zien dat er in heel Limburg keihard aan de rugbyweg getimmerd wordt: in Roermond, Venlo en sinds kort ook in Heibloem zitten jeugdclubs. En naar verluidt gaat Weert weldra ook van start. Dan zou het toch geweldig zijn als er een LOOT-school in onze provincie zou zijn, die als Rugby Academy Limburg zou kunnen fungeren! Stiekem is dat mijn droom: dat we daar onze Limburgse toptalenten klaar gaan stomen, zodat de reisafstand geen belemmering meer vormt voor talentontwikkeling.”
Maar dan moet de rugbydichtheid in Limburg eerst nog verder toenemen, weet ook Ritt. “Dat we op de goede weg zijn met zijn allen, daar ben ik van overtuigd. Maar er zal eerst een bepaalde hoeveelheid high potentials moeten zijn, alvorens een centrale rugbyopleiding in Limburg zichzelf rechtvaardigt. En die ledengroei, dat is waar alle clubs in de provincie samen zo hard aan werken.”

Jeugdrugby bij de MAMBA’S  is toegankelijk voor jongens en meiden van 6 tot 18 jaar. Trainingen zijn elke donderdag om 18.30u op Sportpark-West in Malberg.

Voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar vindt op 9, 16 en 23 mei 2018 van 14.00-15.30u een gratis introductiecursus rugby plaats op Sportpark-West in Malberg.

Meer informatie over jeugdrugby in Maastricht? Ga naar:  www.facebook.com/jeugdrugbyzuidlimburg of www.mambasmaastricht.nl 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje