Bekritiseerde natuurgenezer opent praktijk in Limburg

Print
Bekritiseerde natuurgenezer opent praktijk in Limburg

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Sint Odiliënberg - De vereniging tegen kwakzalverij maakt korte metten met heilpraktiker Patrik Beaumont, die onlangs in Sint Odiliënberg is neergestreken. Beaumont baalt, maar voelt zich ook vereerd. "Ik sta in een rijtje met mensen die veel goed hebben gedaan."

Een prutser. Een kwakzalver die de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) achter zich aan heeft vanwege verboden medische handelingen. De Vereniging tegen de Kwakzalverij oordeelt keihard over ‘heilpraktiker’ Patrik Beaumont. In een online artikel beticht de vereniging Beaumont onder meer van het zelf in elkaar prutsen van risicovolle zalfjes. Dat deed hij tot voor kort in een praktijk in Hellevoetsluis. Sinds kort werkt de heilpraktiker echter vanuit een pand aan de Raadhuisstraat in Sint Odiliënberg.

Infuus
De inspectie zou hem in het vizier hebben, omdat hij als niet-erkend arts infusen heeft ingebracht bij patiënten. De inspectie is zwijgzaam over de kwestie, maar bevestigt wel dat ze Beaumont in de gaten houdt. Een woordvoerster wil slechts kwijt dat er enkele anonieme meldingen zijn binnengekomen over Beaumont. Ook legt ze uit dat het inbrengen van een infuus door iemand die niet in het artsenregister staat, strafbaar is. Het kan een boete van 6700 euro opleveren.

Ja natuurlijk heeft hij het artikel van de vereniging gelezen, zegt Beaumont. En ja, het klopt dat hij wel eens een infuus heeft ingebracht. "In Duitsland mocht ik dat. Ik heb er drie keer een opleiding voor gehad. Ik wist niet dat dat in Nederland niet mocht. Toen de inspectie me daarop wees, ben ik er ook meteen mee gestopt. Dat is al twee jaar geleden. Waarom de vereniging er nu over begint, weet ik ook niet."

Vereerd
Eigenlijk voelt Beaumont zich ook wel vereerd door de aantijgingen van de vereniging. „Als je ziet wie er allemaal wordt aangepakt, dat sta ik nu in een rij met namen van mensen die heel veel goeds voor hun patiënten hebben gedaan. Blijkbaar ben ik opgevallen.”

Lyme
Naar eigen zeggen behandelde Beaumont in de afgelopen vier jaar zo’n 1800 mensen in zijn praktijk in Hellevoetsluis. Vooral mensen met de ziekte van lyme, waartegen Beaumont een behandeling zegt te hebben. "Ik zeg niet dat ik mensen kan genezen. Ik help ze. In 95 procent van de gevallen gaan mensen hier met minder klachten weg, of worden klachten niet erger."

Webshop
De ruimte in Hellevoetsluis werd te klein, mede omdat zijn vrouw ook een webshop runt met middeltjes uit eigen huis die Beaumont volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij 'in elkaar prutst' met 'stoffen uit het alternatieve geloof'. Middeltjes die volgens Beaumont werken, maar die volgens de vereniging ingrediënten hebben die een gevaar voor de volksgezondheid opleveren.

In de zoektocht naar een groter onderkomen kwam Beaumont in Sint Odiliënberg terecht. "Voor een pand als dit betaal je in Hellevoetsluis acht of negen ton. En mijn patiënten komen uit heel Europa. Laatst zelfs iemand uit Dubai. Sint Odiliënberg ligt centraler. Er zijn vier vliegvelden in de buurt."

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje