Voorlopig geen geitenstal in Eys

Print
Voorlopig geen geitenstal in Eys

Afbeelding: ANP

Eys - Eys haalt opgelucht adem. De geplande geitenstal in de buurtschap Overeys komt er - voorlopig - niet: de verleende vergunning is door de gemeente Gulpen-Wittem alsnog ingetrokken.

De bus naar Roermond is afbesteld. Tientallen inwoners van Eys zouden daar volgende week de rechtszaak tegen de vergunning voor een nieuwe geitenstal in Overeys bijwonen. Maar de gemeente Gulpen-Wittem heeft die vergunning plotseling ingetrokken. "We kunnen ons die reis dus besparen", zegt Teus Mallée van het kernoverleg Eys.

Lees ook: Wat weegt zwaarder: uitbreiding geiten of gezondheid bewoners?

Veranderd
Het besluit van B en W komt voor alle betrokkenen als een donderslag bij heldere hemel. Inwoners van Eys verzetten zich al ruim anderhalf jaar tegen de komst van honderden geiten naar de Kromhagerhoeve. De gemeente heeft altijd beweerd dat zij die vergunning niet kon weigeren, maar dat gebeurt nu dus toch. Volgens B en W is de situatie veranderd. In eerste instantie zouden er 805 geiten komen in de stal van de familie Limpens. De geur­uitstoot was echter verkeerd berekend. Nieuw onderzoek geeft aan dat er ruimte is voor maximaal 650 geiten. Limpens heeft daarop een nieuwe vergunning aangevraagd, nu voor 150 geiten minder.

Het gaf de gemeente de gelegenheid om de zaak opnieuw te beoordelen. En ditmaal is de uitkomst negatief. Uit recente publicaties blijkt dat een geitenstal van die omvang wel degelijk risico’s met zich meebrengt voor de gezondheid - iets wat voorheen altijd is ontkend. Bovendien is de wet ondertussen flink aangescherpt.

Limpens kan nogmaals een vergunning aanvragen, maar moet dan wel een milieueffectrapportage door­lopen. Dat kost tijd en veel geld.

Blij
Omwonenden zijn uiteraard blij met die koerswijziging bij de gemeente. "Geweldig", zegt Sietske van der Hout, actievoerder van het eerste uur. Het kernoverleg zou graag zien dat de gemeente ook optreedt tegen de bestaande varkensstal bij de Kromhagerhoeve. Dat is volgens het college echter niet aan de orde: anders dan in Nederweert komt er vooralsnog geen algemeen veto tegen intensieve veehouderijen. Limpens was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.