Bouwgrond Valkenburg zwaar vervuild met oude asbest, zink en olie

Print
Bouwgrond Valkenburg zwaar vervuild met oude asbest, zink en olie

Afbeelding: Johannes Timmermans

Valkenburg / Walem - Het Villa Via Nova-terrein in Valkenburg is aanzienlijk vervuild met onder meer asbest, zink en olie. De vervuiling zit al vele tientallen jaren in de grond.

Volgens wethouder Carlo Vankan heeft de verontreiniging, in tegenstelling tot een verhaal dat in Valkenburg de ronde doet, niets te maken met de functie van parkeerplaats die het terrein sinds 2012 heeft. Ook zit de vervuiling niet in de toplaag die toentertijd is neergelegd om het terrein voor die functie gereed te maken.

Scheiding
Sterker nog: "We hebben toen een scheidingsdoek met daarop grind en asfalt aangebracht, juist om te voorkomen dat de grond zou vervuilen", legt Vankan uit. De functie van parkeerterrein zou altijd al een tijdelijke zijn, voor de duur van de werkzaamheden in het centrum. Nu die er nagenoeg opzitten, wordt binnenkort begonnen met de uitvoering van een oud bouwplan. Op het terrein komen tien of elf nieuwe woningen. Bij voorbereidende werkzaamheden is gebleken dat de vervuiling op het terrein aanzienlijk is en dat er flink gesaneerd zal moeten worden. Het blijkt te gaan om met name asbest, zink en olie.

Lees ook: Grond zwaar vervuild: bouw woningen uitgesteld in Valkenburg

Vankan: "Maar die vervuiling stamt al van voor 1987." Voor die tijd is volgens de wethouder de staat van het terrein niet goed gedocumenteerd. "We weten wel dat de bovenste laag die vervuild is er toen al lag."

Illegale stort
Villa Via Nova is tot 2012 altijd braakliggend terrein geweest. "Veel Valkenburgers gebruikten het als een soort illegale stort. Er werd ­asbest neergegooid en koelkasten. Die zijn gaan lekken", aldus de wethouder.

Afhankelijk van hoe groot het vervuilde deel precies is en hoe diep de verontreiniging zit, kan de sanering de gemeente 250.000 tot 550.000 euro gaan kosten.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen